Do sada je izdano više od 50 odluka o dodjeli potpora za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na Banovini. Započeto je i s isplatama sredstava, a primjetan je porast projekata koji uključuju obnovu gospodarskih objekata odnosno kompleksne građevinske radove koji direktno utječu na očuvanje i jačanje poljoprivredne proizvodnje na pogođenom području. Pet takvih ugovora upućeno je samo ovoga tjedna u Sisačko-moslavačku županiju. Na dva pojednostavljena natječaja iz Mjere 5 pristigla je 171 prijava i zatražena vrijednost potpore veća od 76 milijuna kuna.

Uz ostale hitne mjere pomoći, Ministarstvo poljoprivrede je nakon potresa otvorilo prilagođene i pojednostavljene natječaje koji su poljoprivrednicima omogućavali brzu prijavu nastale štete, putem kojih je stavljeno na raspolaganje 120 milijuna kuna. Naime, omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika, pojednostavljena je dokumentacija za prijavu na natječaj te je obveza dostave određene dokumentacije pomaknuta na kraj ulaganja.

Također, kreiran je jamstveni program kreiran s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, garancija se može opravdati sve do zadnje rate što značajno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta te je osigurana stalna podrška savjetnika Ministarstva poljoprivrede koji su podnosili prijave zajedno s poljoprivrednicima i pružali potrebnu podršku u vidu informacija i savjeta.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja nastavit će objavljivati natječaje u svrhu obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnih potencijala dokle god će biti interesa i potrebe poljoprivrednika za takvim tipom potpore.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje