Do sada je izdano više od 50 odluka o dodjeli potpora za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na Banovini. Započeto je i s isplatama sredstava, a primjetan je porast projekata koji uključuju obnovu gospodarskih objekata odnosno kompleksne građevinske radove koji direktno utječu na očuvanje i jačanje poljoprivredne proizvodnje na pogođenom području. Pet takvih ugovora upućeno je samo ovoga tjedna u Sisačko-moslavačku županiju. Na dva pojednostavljena natječaja iz Mjere 5 pristigla je 171 prijava i zatražena vrijednost potpore veća od 76 milijuna kuna.

Uz ostale hitne mjere pomoći, Ministarstvo poljoprivrede je nakon potresa otvorilo prilagođene i pojednostavljene natječaje koji su poljoprivrednicima omogućavali brzu prijavu nastale štete, putem kojih je stavljeno na raspolaganje 120 milijuna kuna. Naime, omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika, pojednostavljena je dokumentacija za prijavu na natječaj te je obveza dostave određene dokumentacije pomaknuta na kraj ulaganja.

Također, kreiran je jamstveni program kreiran s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, garancija se može opravdati sve do zadnje rate što značajno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta te je osigurana stalna podrška savjetnika Ministarstva poljoprivrede koji su podnosili prijave zajedno s poljoprivrednicima i pružali potrebnu podršku u vidu informacija i savjeta.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja nastavit će objavljivati natječaje u svrhu obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnih potencijala dokle god će biti interesa i potrebe poljoprivrednika za takvim tipom potpore.