Ove se godine Međunarodni voćarski sajam održava u Donjem Kraljevcu 4. i 5. 11. 2016. Uz podršku Međimurske županije, organizatori Sajma – Općina Donji Kraljevec i Centar dr. Rudolfa Steinera, odlučili su pomoći voćarima i proizvođačima te je stoga nastup i izlaganje na Sajmu za sve njih – besplatno.

  Proizvođači voćnih vina po prvi puta će dobiti priliku za vjerodostojnu procjenu i ocjenu vlastitih proizvoda i to na međunarodnoj razini.

Najavom 1. međunarodnog ocjenjivanja voćnih vina u Hrvatskoj, domaćini su zaintrigirali one proizvođače koji su dosad bili sajamski izlagači i, a sad im se pruža prva prilika da provjere kvalitetu svojih voćnih vina. 1. ocjenjivanje voćnih vina na 11. međunarodnom voćarskom sajmu održano je 27. listopada u Centru dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu. Na ocjenjivanje je prijavljeno 18 uzoraka vina iz 6 županija, a vina su proizvedena od voćnih vrsta: kupina, malina, šljiva, crni ribiz, trešnja i jabuka različitih godišta proizvodnje od 2008. do 2016. Vina je ocjenjivala peteročlana komisija sastavljena od iskusnih degustatora (enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti  sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju mošta i vina u RH. Predsjednik komisije kod ocjenjivanja vina bio je Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., dok su članovi ocjenjivačke komisije bili dr. sc Mirela Osrečak, Nataša Puhelek-Puština, dipl. ing. agr., Zdenko Ivanković, dipl. ing. agr., Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr., te Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. Svečano uručivanje diploma najboljima održat će se 4.11. u 11h u sklopu sajma.

 src=

  

 Hrvatska jabuka na Eu sceni

Prvog dana održavanja 11. međunarodnog voćarskog sajma će od 12 sati biti održan Okrugli stol koji će okupiti predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske voćarske zajednice, Savjetodavne službe, Hrvatske gospodarske komore i druge. O trenutnom stanju u voćarstvu govorit će dr.sc. Željko Prgomet, a gosti predavači Safet Bračković, dipl.ing. i prof.dr.sc. Franci Štampar govoriti će o “Proizvodnji jabuke u EU, aktualnoj situaciji i perspektivi hrvatskog voćarstva na zajedničkom europskom tržištu”, te o “Konkurentnosti i budućnosti proizvodnje jabuke u Sloveniji i Hrvatskoj”.

 

Stručna predavanja

Za prvi dan, 4. studenog najavljena su predavanja prof.dr.sc. Božene Barić (Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za poljoprivrednu zoologiju) na temu “Osvrt na mogućnosti provođenja istraživanja u međimurskim voćnjacima tijekom 2016. sezone” i prof.dr.sc. Zlatka Čmelika (Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za voćarstvo) koji će govoriti o “Novim vegetativnim podlogama za trešnju”. Dr.sc. Ante Biško (HCPHS), Zavod za voćarstvo, izlagat će o “Biološkim i pomološkim značajkama sorti trešanja selekcioniranih u Institutu za voćarstvo Holovousy (Češka Republika)”, a u nastavku će mr.sc. Milorad Šubić, dipl.ing.agr. (Savjetodavna služba, Čakovec) držati predavanje na temu “Ograničenja u zaštiti nasada trešnje sukladno novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida”. Zoran Lovrek, dipl.ing.agr. (“Pinova” d.o.o., Čakovec) govorit će o “Određivanju rokova i obroka navodnjavanja u voćarstvu”,  Valentina Hažić, dipl. ing. agr. (Regionalna razvojna agencija “Međimurje”) o “Novim pristupima tržištu i potrošačima kroz kratke opskrbne lance”, a Davor Brečak, dipl.ing.agr. (Savjetodavna služba, Varaždin) o “Iskustvima u provedbi Sheme školskog voća i povrća”.

 

Subota na sajmu

Subotnji stručni dio programa obuhvatit će predavanje Dijane Posavec (ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera D. Kraljevec) na temu „Misija i djelovanje Centra dr. Rudolfa Steinera u promicanju biodinamičke poljoprivredne proizvodnje“, Ivana Šopara (Međimurska udruga pčelara Agacija) na temu „Funkcija pčela u voćarstvu“, dok će Ivan Šulog iz tvrtke Šulog – Exotic king govoriti o egzotičnim vrstama voća i novim mogućnostima u voćarstvu. O „Utjecaju dizajna ambalaže na prodaju proizvoda“ govorit će Sanja Tot, dok je dio programa rezerviran i za natjecanje novinara u pečenju palačinki i izradi frapea (smoothy).

Sportski i zdravstveni projekt Međimurske županije „On the move“, također će dobiti svoj prostor na Sajmu, pa će uz program kretanja i igara, organizirati kulinarsku radionicu od 16 sati i predstaviti pripremu zdravih obroka, od kojih će neki biti bazirani na jabuci i drugom voću.

Program pronađite i na adresi http://vocarski-sajam.com/

 

 

G.L.

Prethodni članakTradicijskom obrtu 398 tisuća kuna iz IPARD-a
Sljedeći članakSpašavaju stare sorte voćaka po cijeloj Hrvatskoj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.