Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 7. ožujka 2022. godine objavila da je „Zagorski bagremov med“ dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji” europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Tako su zaštićena na području cijele Europske unije. Ova oznaka na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, Uz nova dva registrirana naziva Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u Europskoj uniji, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU.

Postupak zaštite naziva „Zagorski bagremov med“ započeo je u kolovozu 2018. godine. Tada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za naziv „Zagorski bagremov med“. Zemljopisno područje proizvodnje „Zagorskog bagremovog meda” obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda. Elementi specifičnosti „Zagorskog bagremovog meda” temelje se i na dugoj tradiciji pčelarstva. Jedna od značajnih povijesnih poveznica s proizvodnjom meda i voska na području Hrvatskog zagorja svakako je proizvodnja licitara i svijeća.

„Zagorski bagremov med” je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacaci), kao prevladavajuće biljne vrste. Prate ga medonosne biljke s područja Hrvatskog zagorja.. Karakteristike ovoga meda su svijetla boje koja se kreće od gotovo bezbojne preko svijetlo do slamnato žute, izražene bistrine. Pri tome ostaje dugo u tekućem stanju i rijetko kristalizira. Nema intenzivan miris, a miriši po bagremovu cvijetu i svježem vosku. Okus je srednje do jako sladak sa slabo izraženom kiselošću. Aroma je slaba do srednje postojana po vaniliji, bagremovu cvijetu, djevičanskom saću i svježem maslacu.

Postupak zaštite naziva „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji” započeo je u kolovozu 2018. godine. Tada je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda „Tradicija Zagorja“ Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla za naziv „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji”. Zemljopisno područje proizvodnje „Zagorskih štrukli”/„Zagorskih štruklji” obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i tradicionalnu recepturu, karakteristične za ovo zemljopisno područje i očuvane do danas.

„Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji” proizvode se po starom i prokušanom receptu posebnim postupkom uz korištenje tradicionalnih sastojaka. Posebnost pripreme sastoji se u načinu izrade tijesta, ručnom razvlačenju i punjenju tijesta nadjevom te oblikovanju gotovih „Zagorskih štrukli”/„Zagorskih štruklji”. Za ručno razvlačenje tijesta potrebna je posebna vještina i iskustvo. Važno je da se tijesto razvuče što tanje i ravnomjernije, a da se pri tom ne pokida. „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji” imaju karakterističan oblik jastučića, mekane su konzistencije u svježem obliku te bijelo-žute boje.

Specifikaciju proizvoda možete pronaći na poveznicama „Zagorski bagremov med” i „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji”.

Više informacija o proizvodima zaštićenog naziva u EU nalazi se na poveznici.