17.04.2014. u Kutjevu održan je 3. sastanak Izvršnog odbora Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava „Život“.

Izvadak iz zapisnika:

Opetovano naglašavamo, temeljem cilja, svrhe i programa rada Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske i potrebe da se u poljoprivredi RH dogodi energičan pomak u odnosu na dosadašnju politiku prema selu, poljoprivredi i obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu šaljemo Vam zaključke sastanka Izvršnog odbora Udruge „Život. Na sastanku je raspravljano po pet točaka iz Programa rada (Dijalog, Konsenzus, Prodaja/zakup poljoprivrednog zemljišta, Osnivanje poljoprivredne banke, Izmjena zakonskih i podzakonskih akata).

I ovom prilikom, a temeljem inicijativa iz Udruge, u dobroj vjeri i nakani obavještavamo javnost o našim aktivnostima i naglašavamo važne zaključke sa održane sjednice IO u Kutjevu koji upozoravaju na izuzetno teško stanje poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj:
1) Pozivamo stručnjake dobre volje da nam se pridruže u radu i otvoreno progovore o problemima i prijedlozima koji mogu doprinijeti boljem stanju u poljoprivredi kroz stručni odbor Udruge;
2) Pozivamo političare dobre volje da nam se pridruže u promoviranju programa i pomognu u provođenju istog u cilju oblikovanja konsenzusa oko značaja OPG u poljoprivredi, proizvodnji hrane i zapošljavanja u Hrvatskoj;
3) U razdoblju od 13.03.2014. godine do 3. Sjednice IO udruge obavljeno je oko 30 tak aktivnosti na organizaciji i promociji rada Udruge. Sav posao odrađen je volonterski od članova Udruge;
4) Analizirajući podatke o Uvozu i Izvozu hrane u RH primijećena je dodana negativna bilanca u 2013. godini u odnosu na 2012. Negativna bilanca hrane u 2013. god. je 1,2 mlrd. dolara ili za 250 mil. dolara veća od negativne bilance u 2012. godini (uvećanje negativne bilance za 27%). Bilanca nekih prehrambenih proizvoda u 2013. u odnosu na 2012. je sljedeća: uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina je povećan za 97% (gotovo udvostručen), povećan je uvoz mesa i mesnih prerađevina za 18%. Uvezeno je za 21% više voća, za 30% više povrća, šećer je iz pozitivne bilance u 2012. prešao u negativnu bilancu 2013. godine. Proizvodi žitarica imaju negativnu bilancu nešto smanjenu u 2013.godini ali s visokim udjelom uvoza . Povećan je uvoz proizvoda od povrća i voća za 14%, te hrane za životinje za 9%.

Pozitivnu bilancu dostigli smo u izvozu žitarica, što nas osobito ne raduje jer se izvozi jeftina sirovima (osnovni prehrambeni artikl) koju prerađenu, i sa dodano vrijednošću, uvozimo u velikim količinama kroz proizvode od žitarica.

U najkraćem, prema analiziranim podacima uvoza i izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda (prehrambena bilanca), možemo istaći sljedeće važne činjenice:
– Hrvatska je prehrambeno ovisna zemlja. Sa rastućom negativnom bilancom hrane i izuzetno ozbiljnom situacijom u poljoprivredno -prehrambenom sektoru.
– Očita je devastacija stočarstva (generator poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanja obitelji) sve veća ovisnost o uvozu za artiklima mesa i mlijeka (osnovnim prehrambenim artiklima). Ukoliko tome pribrojimo i negativnu bilancu proizvoda od žitarica (osnovni prehrambeni artikli) nije teško zaključiti da smo deficitarni na osnovnim prehrambenim artiklima.
– Stanje uvoza/izvoza projicira se na smanjenu zaposlenost i generiranje nezaposlenosti uopće u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj industriji.
– Osim smanjene proizvodnje hrane negativnim uvozno izvoznim bilancama hrane narušeni su temelji domaće prerađivačke industrije.
– Smanjena je konkurentnost ukupne proizvodnje, a time i proizvoda.
– Izgubljeni potencijali domaće trgovine (rat cijena nepovoljan za sve u ciklusu)
– Narušeni proizvodni i tehnološki ciklusi u poljoprivredi koje će biti teško obnoviti
– Narušen tržišni sustav poljoprivredno prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj
– Izgubljeni financijski potencijali iz domaćih rezervi za oporavak bez značajnih kreditnih zaduživanja
– Narušen školski, zdravstveni, sportski i sustav kulture
– Funkcioniranje sustava poljoprivredne proizvodnje i uzgoja je duboko narušeno

 

Prema prije navedenom, a prioritetnim držimo i zaključujemo:
– važno je imati pravo stanje robnih rezervi u situaciji kakova nam se nameće negativnim bilancama poljoprivredno prehrambenog sektora. Potrebno je osnivanje povjerenstva. Predlažemo da jedan od članova bude i člana Udruge „Život“,
– potrebno je donijeti (ako postoji – poštivati) i poštivati Uredbu o sljedivosti poljoprivredno -prehrambenih proizvoda. Praćenje proizvoda od uvoza do police sa jasnim naznakama kvalitete i porijekla.
– donijeti Odluku o zabrani izvoza žitarica nakon žetve do roka kada će biti jasno o kojim količinama se radi i uskladiti sa našim potrebama. Aktivirati (zaposliti) prerađivačku industriju, ali i uskladištiti žitarice u svrhu intervencija na tržištu za sigurnu prehranu stanovništva i jeftinije stočne hrane. Kako bi se ostvarila sigurnost prehrane stanovništva, ali i kako bi smanjili troškove stočarske proizvodnje.
5) Predlaže se od strane IO udruge OPG -Život“ da se od ustavnih predlagatelja zakona zatraži imenovanje povjerenstva koje bi pristupilo pisanju prijedloga paketa zakona koje predlaže udruga. Radi se o sljedećim Zakonima koje držimo od POSEBNE VAŽNOSTI za poljoprivredu i proizvodnju hrane u Hrvatskoj, a onda i stanje života u seoskom prostoru i na OPG -ima.

• Zakonu o poljoprivrednom zemljištu
• Zakonu o nasljeđivanju zemljišta
• Zakon o evidenciji zemljišta (zemljišna služba)
• Zakon o zemljišnom fondu (spoj sa poljoprivrednom bankom)
• Zakon o navodnjavanju
Predloženi rok za očitovanje ustavnih predlagatelja zakona prema prijedlogu udruge je 01.06.2014.
6) Da se Vladi RH pošalje prijedlog za osnivanje FONDA za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Prijedlog je udruge da se fond puni sljedećim sredstvima:
– od sredstava zakupa i prodaje državnog zemljišta tako da 50% sredstava ostaje lokalnoj upravi a 50% sredstava se ulaže u fond.
– od sredstava prenamjene poljoprivrednog zemljišta 100% ulaže u fond za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
– od sredstava utrošenih za legalizaciju gospodarskih objekata u poljoprivredi (odricanje države, s jedne strane, i uključenih firmi u legalizaciju, s druge strane u određenom postotku prema projektu – a prema načelu solidarnosti)
– zakonski propisanih članarina npr. turističkoj zajednici – preusmjeravanje u fond za razvoj OPG obzirom na kritično stanje i strateški značaj OPG u proizvodnji hrane
– drugi izvori prema već prema razmotrenim i predloženim mogućnostima iz prakse
7) Udruga OPG – „Život“ obratiti će se Ministarstvu poljoprivrede i javnosti i zatražiti od Ministarstva hitno uvrštenje MJERE ZA DOBROBIT ŽIVOTINJA u nacrt Programa ruralnog razvoja kako bi hrvatskim poljoprivrednicima bilo omogućeno korištenje sredstava iz EU fondova (u ovom slučaju do max 500 eura po grlu stoke). Ukoliko se mjera ne uvrsti biti će onemogućeno korištenje sredstava iz EU fondova što je, s obzirom na stanje u hrvatskom stočarstvu i poljoprivredi nedopustivo.
8) Da se zatraži od Ministarstva poljoprivrede da u povjerenstvo za izradu Kodeksa za otkup žitarica delegira i jednog člana udruge OPG – Život.
9) Traži se od upravnog vijeća savjetodavne službe da razmotri još jednom logiku cjenika stručnog nadzora integrirane proizvodnje. Prijedlog udruge je da se usklade troškovi nadzora kako bi se manjim i srednjim gospodarstvima smanjili troškovi na uštrb troškova velikih gospodarstava. Očita je neravnomjernost troškova između grupe do 100 ha i do 1500 ha. Prema izračunima Udruge prvi plaćaju maksimalno 9,22% za trošak nadzora od dobivenih sredstava iz potpora, a drugi 1,05% od sredstava potpora. Očit je nerazmjer, a time i neravnopravan položaj manjih i srednjih OPG u sustavu integrirane proizvodnje propisan sadašnjim cjenikom. Potrebno je dodatno razjasniti kriterije.
10) Od prošle sjednice IO Udruge u Vinkovcima zahtjev za učlanjenje je podnio 31 novi član. Zainteresirani su primljeni u članstvo Udruge.
11) Prva županijska podružnica udruge OPG – Život osnovati će se u Osječko -baranjskoj županiji u mjestu Bocanjevci. Osnivačka skupština održati će se 03.05.2014 g. u 18:30 u Hrvatskom domu.

Zapisnik vodio i zaključke sastavio:
Mr.sc. Miroslav Kovač, dipl.ing.agr.
tajnik Udruge „Život“


Prethodni članakJavna rasprava o Zakonu o Hrvatskoj agronomskoj komori
Sljedeći članakPokretanja inicijative “Očistimo Europu”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.