Slijedom upita korisnika izravnih plaćanja vezano za novac koji su prošli tjedan dobili na žiro račun, dajemo sljedeću informaciju:  
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvršila je poravnavanje računa, temeljem odobrenih isplata za proizvodnu 2014. godinu. Obzirom da je 15.10. 2015. godine završila financijska godina u EU do tada je trebalo poravnati račune, što je i učinjeno. Po isplati i ovih posljednjih sredstava za 2014. godinu, Agencija je krenula s generiranjem Odluka o odobrenim i isplaćenim sredstvima izravne potpore za 2014. – koje će do kraja mjeseca biti dostupne korisnicima na AGRONET-u.  

Dakle, novac koji je plaćen korisnicima završno s prošlim tjednom ne odnosi se na proizvodnu 2015. godinu. Agencija za plaćanja upravo radi izračune i priprema isplatu predujma izravnih plaćanja za 2015. godinu. Više informacija o iznosima i vrstama potpore koje će se isplatiti u tekućoj godini imat ćemo krajem ovog mjeseca, kada ćemo obavijestiti korisnike potpora i medije.  
Zbog isplate koja slijedi, ovom prilikom podsjećamo sve korisnike potpora čiji su računi pod ovrhom da su sredstva potpore poljoprivredi do iznosa od 50.000 kuna oslobođena od ovrhe (čl. 141. Zakona o poljoprivredi). Kako bi iskoristili pravo na oslobođenje od ovrhe na potpore (odnosi se na  potpore za izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja i mjere zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda), korisnici čiji su računi na koje im se potpora isplaćuje blokirani radi provedbe ovrhe, moraju otvoriti zaštićeni račun i to na sljedeći način:

A)    Ako novac primaju na žiro račun građana (fizičke osobe) koji počinje brojevima „311“ tada otvaranje zaštićenog račun za primanje potpore moraju zatražiti u FINA-i.  

Zahtjev za otvaranje zaštićenog računa može se podnijeti u bilo kojoj poslovnici FINA-e u kojoj se popunjava obrazac Obavijest (iz članka 212. stavka 1. Ovršnog zakona) koji se nalazi na web stranici Financijske agencije (www.fina.hr), a dostupan je i u svim poslovnicama FINA-e. Korisnik potpore (ovršenik) koji već ima otvoren zaštićeni račun, ali za neko drugo primanje ili naknadu izuzetu od ovrhe, također obvezno mora doći u FINA-u i popuniti obrazac Obavijesti za primanje po osnovi potpore sukladno Zakonu o poljoprivredi (Narodne novine br. 30/2015).

B)  Ako novac primaju na poslovni račun koji počinje brojevima „11“ tada se trebaju javiti banci i zatražiti otvaranje zaštićenog računa na koji će se moći izvršiti isplata potpore.  

Podatke o oba računa potrebno je dostaviti regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prema mjestu prebivališta korisnika, čim prije – kako bi im se sredstva mogla isplatiti u skladu sa Zakonom o poljoprivredi.

Srdačan pozdrav,

Služba za odnose s javnošću i informiranje

APPRRR

Prethodni članakKako se riješiti osa i stršljena na zrelom voću?
Sljedeći članakKako uzgojiti divovsku bundevu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.