Panel Europske agencije za sigurnost hrane o prehrani, novoj hrani i alergenima u hrani na zahtjev komisije objavio je znanstvene savjete vezane uz nutritivno profiliranje. U ovom su dokumentu stručnjaci identificirali prehrambene i neprehrambene sastojke hrane. Također i skupine hrane koji su važni za javno zdravlje Europljana. Utvrđeni su i znanstveni kriteriji za usmjeravanje odabira hranjivih tvari u sklopu nutritivnih profila.
Znanstveni savjeti nastali su kao podrška razvoju obaveznog EU sustava označavanja hranjivih tvari na prednjoj strani ambalaže; također i utvrđivanju uvjeta za ograničavanje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na hrani.
Odabir hranjivih tvari koji će se uzeti u obzir u nutritivnim profilima trebao bi se temeljiti na njihovom značaju za javno zdravlje stanovništva. Prekomjeran kao i nedovoljan unos pojedine hranjive tvari povezuje se s nepovoljnim učincima za zdravlje ljudi. Osim ovoga razloga, pojedine hranjive tvari mogu se uvrstiti u nutritivne profile ako predstavljaju markere drugih hranjivih tvari važnih za javno zdravstvo ili se njihovim uvrštavanjem daje prednost unosu određene hrane unutar iste kategorije (npr. masnije ribe jer je bogatija omega-3 masnim kiselinama).
Unos energije, zasićenih masnih kiselina, natrija i dodanih šećera previsoki su u Europi. Smatra se da bi smanjenje njihovog unosa pomoglo smanjiti broj kroničnih bolesti koje se povezuju s nepravilnim prehrambenim navikama. S druge strane, unos prehrambenih vlakana i kalija prenizak je u većini odrasle populacije u EU; povećanje njihovog unosa moglo povoljno utjecati na zdravlje stanovnika. Uz ove hranjive tvari, u nekim zemljama ističe se i potreba za povećanjem unosa željeza, vitamina D, folata i joda.
EFSA je savjetodavno tijelo Europske unije. Stoga nije nadležna za predlaganje modela nutritivnog profila, već isključivo za davanje znanstvenih mišljenja i savjeta. Kao dio strategije Od polja do stola; Europska komisija do kraja godine namjerava predložiti reviziju postojeće legislative vezane uz informiranje potrošača o hrani. Pri tome će u obzir uzeti i ove EFSA-ine znanstvene savjete.
Znanstvene savjete za nutritivno profiliranje možete u cijelosti pronaći na mrežnim stranicama EFSA-e: