Smokvu, koja je stoljećima hranila ljude na Mediteranu, a nepravedno gurnuta u sjenu, vraćamo na naše jelovnike. Kao svojevrsni ulazak u jesen od 30.kolovoza – 01. rujna u Gradu Krku održati će se 13. Dani smokava.

Uz prodajnu izložbu raznolikih proizvoda od smokava, zabavnog programa te radionica koje će se održati na trgu Vela placa pripremljena je i gastronomska ponuda temeljena na ovoj mediteranskoj voćki. U krčkim ugostiteljskim objektima moći ćete kušati raznolika slatka ali i slana jela od ove poslastice.

Program događanja na Veloj placi:

30.kolovoz (petak)

10:00 –  22:00             Prodajna izložba proizvoda od smokava

11:00 – 13:00             Radionica: Izrada marmelade od smokava, caffe bar Volsonis

18:00 – 20:00             Radionica: Izrada smokava od gline

20:00                          Nastup Gradske Glazbe Krk

31. kolovoza (subota)

10.00 –  22.00             Prodajna izložba proizvoda od smokava

18:00 – 20:00             Radionica: Izrade smokava od gline

19:00                          Nastup klape Nono

20:00                          Nastup dječjeg zbora Mići Boduli 21:00                        

  Nastup klape Kaštadi

1.rujan (nedjelja)

10:00 –  22:00             Prodajna izložba proizvoda od smokava

18:00 – 20:00             Radionica: Izrada smokava od gline

19:00                          Nastup Gradskog zbora Krk

20:00                          Nastup akustičnog sastava Don Demižon & Ego3pizze

Radionice organizira: Udruga Opatija Art, caffe bar Volsonis

Stručno predavanje na temu smokava u Velikoj vijećnici Grada Krka

11.rujna (srijeda)

16:00       Predavač: dr. sc. Željko Prgomet

Stanje i perspektive uzgoja smokava u Republici Hrvatskoj i osvrt na VI. Međunarodni kongres o smokvama (koji se održava u terminu 02.-09.09.2019. u Rovinju)

Nakon predavanja podjela sadnica i konzultacije sa predavačem

Program u ugostiteljskim objektima:

U krčkim ugostiteljskim objektima u periodu od 30.kolovoza – 01. rujna pripremati će se razna maštovita jela sa smokvama, kako slatka tako i slana, stoga svakako posjetite jedan od njih a mi vam navodimo neka od finih jela:

Grad KRK

  1. Restoran Oliva – svinjski lungić u umaku od smokava, šurlice sa smokvama i gorgonzolom, krostata od smokava
  2. Caffettaria XVIII st.- svježe smokve, sladoled sa smokvama, kupovi sa smokvama, cheesecake sa smokvama
  3. Restoran Citta Vechia Krk – razna slana i slatka jela sa smokvama
  4. Casa del Padrone – krostata od smokava, krčka kneginja, ledeni vjetar sa smokvama, sladoled od smokava, torta od smokava, smokvenjak
  5. Coctail bar Volsonis – palačinke, krostate sa domaćim pekmezom od smokava
  6. Restoran Harbour – steak u umaku od suhih smokava, šurlice sa škampima i smokvama
  7. Pizzeria Mala vrata – pizza sa smokvama
  8. Restoran Karaka – sušene smokve na kremi od mascarponea i cimeta sa prhkim tijestom
  9. Caffe bar Vela placa – prirodni sladoled od smokava

MILOHNIĆI

  1. Konoba Pud brest – smokvenjak, mesna štruca punjenja domaćim sirom i smokvama, palačinke u šatou od smokava
  2. Konoba Pod prevolt – palačinke i kolači sa smokvama

VRH

  1. Konoba Kuća krčkog pršuta – pašteta od pršuta i smokava, desert od smokava
  2. Konoba Marija – razna jela sa smokvama

GLAVOTOK

  1. Trattoria Glavotok – krčke šurlice sa puretinom i smokvama, biftek od smokava i zelenog papra sa kroketima, pizza Veglia ( rajčica, sir, pršut, suhe smokve, cherry rajčica, maslina)

Prethodni članak14. tovarnički jesenski festival
Sljedeći članakProizvodnja domaćih vina
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.