""""Ljudi koji vole svoju domovinu, svoje gospodarstvo, svoju samostalnost u ovim vremenima s ljubavlju održavaju svojinu i okoliš, shvatili su da im košenja i flaksanja danas nisu baš jeftina, da tu pokošenu masu valja iskoristi. Ekologija, promjene stila života, utječu također na ne mali broj ljudi, koji su vrlo dobro informirani, te razmišljaju o održivom načinu života za njih i njihovo potomstvo, iz ekonomskih i zdravstvenih razloga, žele donijeti odluku, kozarstvo da ili ne. Odluka po tipu vašeg kozarstva, tj. mliječnom, mesnom, kombiniranom ili križanom nije jednostavna. Držanje križanaca često puta je isplativije od držanja u čistoj pasmini. U Lijepoj našoj nažalost nema ni nekog pasminskog izbora, kod mliječnih je sanska bijela i smeđe alpske, a kod mesnih samo burska. Našu tipičnu kozu „Bukovicu“ izvrsnih svojstva, pomiješali smo sa svim i svačim, jer nismo znali kako se stručno tipizira pasmina, pa je struka jednostavno izmislila mješovito ime i odredila pasminu na bazi metra i vage, bez osnovnih znanja o kozarstvu, na našu i međunarodnu sramotu. """"

Prethodni članakDjedov brk
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.