Imam jednu japansku jabuku kaki staru 10 godina. 2019. i 2020. gotovo svi plodovi su otpali kad su bili promjera oko 4 do 5 cm. Lišće i plodovi su naizgled zdravi. Nikakvu zaštitu nisam provodio. Koji bi mogli biti razlozi navedene pojave?
ODGOVOR
Poznato je da jabučaste voćne vrste prijevremeno odbacuju plodove (npr. kod jabuke lipanjsko otpadanje plodova). Kaki ili “zlatna jabuka” (Diospyros kaki) kao voćna vrsta ne podnosi suviše kalcija (Ca) u zemljištu (vapnena tla), niti zadržavanje stajaće vode.
Dobro se uzgaja u područjima gdje raste vinova loza i breskva. Niske proljetne temperature manje su štetne za kaki jer kasno cvate. Plodovi “zlatnih jabuka” se lako razvijaju partenokarpno (bez oplodnje – takvi su plodovi traženiji jer nemaju sjemenke) ili nakon oprašivanja i oplodnje kad nastaje samo jedna ili više sjemenki (ovisno o sorti). Ali, kad u srpnju noćne temperature slučajno padaju na vrijednost nešto nižu od 10°C, tada dolazi do prijevremena otpadanja plodova.
U najsjevernijom hrvatskoj Županiji (Međimurje) mjernim uređajima “iMetos” u voćnim nasadima tijekom srpnja 2019. smo zabilježili 4 neobično svježe noći s temperaturama u rasponu 7,8-10,9°C. Godinu dana kasnije tijekom srpnja 2020. godine također su zabilježene 4 svježe noći s najnižim temperaturama u rasponu 7,8-9,2°C (na visini 2 m). Ako su otpali plodovi u voćne vrste kaki zdrava izgleda, vjerojatno je to razlog njihova prijevremena otpadanja.