U srijedu i četvrtak, 10. i 11. studenog 2021. održano je 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Ocjenjivanje je treću godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.
Podsjetimo, stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivalo se po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak.
Malo je reći kako su organizatori i komisija zadovoljni proteklim ocjenjivanjem te kako su ostali iznenađeni kvalitetom pristiglih uzoraka. U dva dana ocjenjivanja, ocjenu preko 18 bodova , odnosno zlatnu medalju i više za kvalitetu, dobilo je preko 60 uzoraka.
–Kvaliteta ovogodišnjih uzoraka jednostavno je mrak, izjavio je predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20. Najpoznatiji ocjenjivač rakija na ovim prostorima, prof. dr. Ninoslav Nikićević s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, izjavio je za nju kako je jedna od najboljih koju je on osobno ikada probao!
Ipak, proizvođači će na rezultate za svoje rakije, likere i ginove morati pričekati do idućeg tjedna, kada će i službeno biti objavljeni rezultati.
Kako je proteklo ocjenjivanje u novom senzorskom laboratoriju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, pogledajte u galeriji ispod!