Sastojci:
✦62,5 g brašna (pola
✦glatkog, pola oštrog)
✦5 dag maslaca
✦4,5 dag šećera
✦½ žličice soli
✦1 žličica cimeta
✦prstohvat muškatnog oraščića
✦1,5 žličica suhog kvasca
✦1 jaje
✦2,8 dcl mlijeka
✦10 dag mješavine brusnica i kandiranog voća po želji
Priprema: U posudu prosijati 50 dag brašna, dodati omekšan maslac, pa zamijesiti rukama da se dobije mrvičasta smjesa. Dodati šećer, sol, cimet, mljeveni muškatni oraščić i kvasac, pa sve dobro zamijesiti. Jaje umutiti u mlakom mlijeku, pa uliti u posudu sa suhim sastojcima. Kuhačom razraditi sve u tijesto koje se ne lijepi za posudu. U tijesto postupno dodati brusnice i voće. Mijesiti na pobrašnjenoj podlozi oko 5 – 10 minuta. Vratiti u posudu i pokriti kuhinjskom krpom, pa staviti na toplo da se diže barem sat vremena. Premijesiti, pa podijeliti na 12 jednakih loptica. Staviti ih na papirom za pečenje obložen lim i pustiti još 30 minuta da se dižu. Ostatak brašna pomiješati sa 1,25 dcl vode u glatku smjesu. Staviti u slastičarsku vrećicu s malim okruglim nastavkom ili u vrećicu za zamrzavanje s odrezanim vrhom, pa na svakoj kajzerici napraviti križ. Peći na 200 °C oko 15 minuta dok ne postanu zlatnožute.
Premaz:
✦2 žlice mlijeka
✦4 žlice šećera
Priprema: Prokuhati mlijeko sa šećerom, pa premazati vruće kajzerice.
Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2