Na splitskoj Peškariji danas počinje manifestacija ‘Štorije o’vinima’. Manifestacija se održava u sklopu prvog Mjeseca gastronomije, u organizaciji splitske Turističke zajednice i Grada Splita. Dalmatinski vinari predstavit će vina autohtonih i gotovo zaboravljenih sorti, teško dostupnih u komercijalnoj ponudi. Vina će se moći degustirati i kupiti po festivalskim cijenama. 

– Drago nam je što ćemo u Splitu, u posebnom okruženju splitske Peškarije, na manifestaciji Štorije o’ vinima ugostiti  domaće vinare, uljare i OPG-ove. Ujedno ćemo imati priliku kušati vina kao i njihove proizvode, pršut, sir i soparnik.  Ponosni smo na njih, njihove napore i rad. Poradit ćemo na njihovoj prepoznatljivosti i napraviti sve da svoje proizvode što bolje plasiraju na tržištu. Sve kako bi i dalje ostali nesalomljivi čuvari ognjišta i polja, a s tim i naše dalmatinske tradicije, kazala je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.

Na ovoj će se bogatoj vinskoj manifestaciji predstaviti vinari s dalmatinskog područja, Omiša, Kaštela i Vrgorca. Na manifestaciji će sutra sudjelovati Turistička zajednica općine Marine u pratnji uljara – PZ Marina i OPG  Rinčić. Također i KUD-a Andrija Matijaš Pauk. Ostale turističke zajednice će svoje proizvode predstavljati u sljedećim danima održavanja manifestacije Štorije o’vinima, 15. listopada (subota) kao i sljedećeg vikenda, 21. i 22. listopada (petak i subota) te ih uveličati kulturno- umjetničkim programima. 

Svi koji dođu na ovu manifestaciju moći će osim vina i ulja kušati i domaći pršut, sir i soparnik. Na jednom mjestu će se okupiti niz domaćih OPG-ova s originalnim dalmatinskim proizvodima. Svi proizvodi će se moći degustirati i kupiti po posebnim festivalskim cijenama.    

Posebnost ove manifestacije je u tome što će vinari s dalmatinskog područja predstavljati vina autohtonih i skoro zaboravljenih sorti dalmatinskoga kraja. Tom prilikom moći će se degustirati vina napravljena od sorti tribidrag, kaštelanski crljenak, zlatarica vrgorska, plavca malog, grka, zlatarice blatske i još mnogo drugih vina koja se teško nalaze u komercijalnoj ponudi.

Ivan Kovač – Matela je vinogradar i vinar iz Kaštel Sućurca koji će specijalno za ovu priliku predstaviti nekoliko vrsta svojih vina. Crna vina napravljena su od autohtonih kaštelanskih sorti kaštelanskog crljenka, babice kaštelanske i glavinuše, kao i plavca malog. Bit će i bijelih vina. Posebnost će svakako, uz maraštinu, pošip i kaštelanski opol, biti i vino napravljeno od autohtone kaštelanske sorte – vlaška.

– Vina koja će posjetitelji moći kušati na splitskoj Peškariji unikatna su po tome što su sva napravljena na divljim kvascima. Ista su rađena tradicionalnom tehnologijom držanja na dropu 20-ak dana. Kaštelansko crno vino, cuvee, napravljeno je od osam autohtonih kaštelanskih sorti i slovi za vino posebnog okusa. Za one koji ne znaju, Kaštela su vinorodno područje s najviše  autohtonih sorti. Uostalom, najbolje je doći u petak na splitsku Peškariju i kušati! – poziva Ivan Kovač – Matela sve na degustaciju vina.

Nikša Mimica vinogradar je i vlasnik obiteljske vinarije Mimica. Vinarija Mimica svoj posao gradi na tristoljetnoj obiteljskoj tradiciji. U vinogradima koji se nalaze s južne i sjeverne strane Omiške Dinare imaju oko 25 000 trsa. Radi se o starim autohtonim sortama među kojima dominira pribidrag odnosno tribidrag. U svijetu je poznatiji kao zinfandel, a čiji pisani zapisi datiraju unatrag 500 godina. Bit će predstavljena i druga vina napravljena od domaćih sorti, okatac,  ninčuša i muškat ruža omiška.

– Vino je užitne kakvoće, intezivne rubin crvene boje i širokog složenog bukea voćnosti s aromama suhe šljive i džema od bobičastog voća, s notama crne čokolade, kave i vanilije. Njegovano je i dozrijevano 12 mjeseci u hrastovim bačvama. Vino je to izuzetne elegancije i koncentracije. Valjani je to razlog da vinoljupci dođu na Peškariju i uživaju u vinu kakvo se nekad pilo na ovim prostorima, kaže Nikša Mimica. 

Sva će se vina točiti na čaše kako bi svi mogli degustirati i uživati u raritetnim vinima napravljenih od dalmatinskih autohtonih sorti. Manifestacija Štorije o’ vinima građanima će podići svijest o vrijednostima i kakvoći domaćih vina te ih popularizirali u javnosti.

Na manifestaciji će se dijeliti i posebna brošura na hrvatskom i engleskom jeziku. U njoj će biti sadržan popis svih vinara, njihovi kontakti te opis sorti od kojih su vina napravljena. Tako će svi oni koji požele popiti čašicu domaćeg vina i van manifestacije moći i dalje biti u izravnom kontaktu s vinarima.

Manifestacija Štorije o’vinima organizira se u sklopu prvog Mjeseca gastronomije – Štorije o’spize. Tako će se nakon kušanja vina i domaćih dalmatinskih delicija još poneki gastro užitak  moći potražiti i u nekom od 20-ak restorana diljem grada. Njihovi chefovi za vas pripremaju bogate mediteranske menije u kojima možete uživati sve do kraja listopada po povoljnijim cijenama.

Popis svih restorana pronađite OVDJE.

Izvor: Dalmacija News

Prethodni članakPoziv na 20. natjecanje u oranju Zagrebačke županije 2022.
Sljedeći članakSunčane elektrane osvajaju međimurske farme
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.