Određena hrana s visokim udjelom masti, uključujući mliječne proizvode, jaja i biljke poput avokada, sadrži važne hranjive tvari koje mogu koristiti vašem zdravlju. Mnogi sadrže proteine, vlakna i ključne vitamine. Iako su se masnoće iz hrane nekoć izbjegavale i smatrale glavnim uzrokom bolesti srca, istraživači su otkrili da mogu ponuditi neke prednosti.
Organizacija American Heart Association Trusted Source preporučuje da se zasićene masti ograniče na manje od 10 % ukupnog unosa kalorija. Neke zasićene masti, poput onih koje se nalaze u mliječnim proizvodima nemaju isti negativan učinak kao zasićene masti koje se nalaze u crvenom mesu. Ipak, punomasna hrana može ponuditi prednosti u odnosu na one sa smanjenim udjelom masti ili bez masti. Obično su takve namirnice manje obrađene i imaju manje šećera i ugljikohidrata. Opisujemo 9 namirnica s visokim udjelom masti koje su nevjerojatno hranjive.
Avokado
Avokado je jedinstven u svijetu voća. Dok većina voća uglavnom sadrži ugljikohidrate, avokado je krcat mastima. U stvari, avokado ima oko 80 % masti, po kalorijama. To ga čini čak i većim udjelom masti od većine životinjskih namirnica. Avokado je također među najboljim izvorima kalija u prehrani, osiguravajući 15 % dnevne vrijednosti. Osim toga, prepuni su antioksidativnih spojeva. Osim toga, jedna studija koja je uključivala 45 muškaraca i žena otkrila je da je konzumacija jednog avokada dnevno tijekom 5 tjedana imala povoljne učinke na profile kolesterola sudionika. Oni su također izvrstan izvor vlakana, koja nude brojne dobrobiti za probavu, zdravlje srca i kontrolu tjelesne težine.
Sir
Sir je vrlo hranjiv, a izvrstan je izvor kalcija, vitamina B12, fosfora i selena te sadrži mnoge druge hranjive tvari. Također je bogat proteinima, a 28 grama sira sadrži 6 grama proteina, što je gotovo isto koliko i čaša mlijeka. Čini se da sir, kao i drugi mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće, također ne povećavaju rizik od srčanih bolesti u usporedbi s mliječnim proizvodima s niskim udjelom masnoće — kao što se prije mislilo.
Tamna čokolada
Tamna čokolada je hranjiva hrana prerušena u ukusnu poslasticu. Ima vrlo visok udio masti, pri čemu masnoće čine oko 65 % kalorija. Važno je odabrati tamnu čokoladu s najmanje 70 % kakaa, jer druge vrste imaju više dodanog šećera, a manje hranjivih tvari i antioksidansa koje tamna čokolada pruža. Osim toga, tamna čokolada sadrži vlakna i nekoliko značajnih hranjivih tvari, uključujući željezo i magnezij, kojih bi neki ljudi mogli imati poteškoća s dovoljnim unosom. Također je puna antioksidansa poput epikatehina i resveratrola, istog antioksidansa koji crnom vinu daje njegove zdravstvene prednosti te pomažu u ,,borbiʺ protiv starenja.
Jaja
Nekada su se cijela jaja smatrala nezdravima jer su žumanjci bogati kolesterolom i mastima. Međutim, nove studije pokazale su da kolesterol u jajima ne utječe negativno na kolesterol u krvi, barem ne kod većine ljudi. Osim toga, jaja su bogata hranjivim tvarima, sadrže razne vitamine i minerale. Jedan primjer je kolin, hranjiva tvar koja je neophodna za zdravlje mozga i živaca. Jedno jaje (50 grama) osigurava 27 % kolina. Jaja su također hrana pogodna za mršavljenje. Imaju visok sadržaj proteina, što vam može pomoći da ostanete siti između obroka i smanjite višak kalorija. Jaja mogu biti zdrav dodatak svakoj prehrani.
Masna riba
Masna riba se naširoko smatra jednim od najhranjivijih dostupnih izvora životinjskih proteina. To uključuje ribu poput lososa, pastrva, inćuna, skuše, sardina i haringe. Ove su ribe pune omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce, visokokvalitetnih proteina i raznih vitamina i minerala. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija masne ribe može poboljšati kognitivne funkcije, pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ako ne možete (ili ne) jesti ribu, uzimanje dodatka ribljeg ulja može biti korisno, najbolje je ulje riblje jetre bakalara. Sadrži sve omega-3 masne kiseline koje su vam potrebne kao i obilje vitamina D.
Orasi
Orašasti plodovi također su korisni za vaše zdravlje. Imaju puno zdravih masnoća i vlakana te su dobar biljni izvor proteina. Orašasti plodovi također sadrže vitamin E i puni su magnezija, minerala kojeg većina ljudi ne dobiva dovoljno. Studije pokazuju da ljudi koji jedu orašaste plodove imaju nižu stopu pretilosti i manji rizik od srčanih bolesti. U zdrave orašaste plodove spadaju bademi, orasi, makadamija orasi i brojni drugi.
Chia sjemenke
Chia sjemenke općenito se ne smatraju “masnom” hranom, ali 28 grama chia sjemenki zapravo sadrži 11 grama masti. Osim toga, gotovo svi ugljikohidrati u chia sjemenkama su vlakna — tako da velika većina kalorija u njima zapravo dolazi iz masti. Većina masti u chia sjemenkama sastoji se od esencijalne omega-3 masne kiseline koja je zdrava za srce i zove se alfa-linolenska kiselina.
Chia sjemenke također mogu imati brojne zdravstvene prednosti, poput snižavanja krvnog tlaka i protuupalnog djelovanja. Također su nevjerojatno hranjive i obiluju vlaknima i omega-3 masnim kiselinama.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Još jedna masna namirnica za koju se gotovo svi slažu da je zdrava je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ima visok udio oleinske kiseline, masne kiseline sa snažnim protuupalnim svojstvima. Ova je masnoća bitna komponenta mediteranske prehrane za koju se pokazalo da ima brojne zdravstvene prednosti u pogledu zdravlja srca, upravljanja šećerom u krvi i tjelesne težine.
Punomasni jogurt
Punomasni jogurt je bogat hranjivim tvarima. Ima sve iste važne hranjive tvari kao i drugi mliječni proizvodi s visokim udjelom masti. Međutim, također obiluje zdravim probioticima koji mogu imati snažne učinke na zdravlje. Studije pokazuju da jogurt može poboljšati zdravlje probavnog sustava, čak može pomoći u regulaciji tjelesne težine i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Osim toga, istraživanje upućuje da punomasni mliječni proizvodi nemaju negativnih učinaka na zdravlje u usporedbi s bezmasnim mliječnim proizvodima ili mliječnim proizvodima sa smanjenim udjelom masti. Važno je odabrati polumasni ili punomasni jogurt te odabrati verziju s minimalnim dodatkom šećera.
Iako se nekoć smatralo da hrana s visokim udjelom masti ima malo hranjivih tvari, istraživanja sada pokazuju da neke masti ne predstavljaju negativnu zabrinutost za zdravlje srca kao što se prije mislilo. Osim toga, naravno, hrana s visokim udjelom masnoće može ponuditi slične zdravstvene dobrobiti kao i ona s niskim udjelom masti, iako je manje obrađena. Iako ima više kalorija, hrana s visokim udjelom masti na ovom popisu može biti dio prehrane bogate hranjivim tvarima koja se temelji na cjelovitim namirnicama.
Izvor: https://www.healthline.com/