Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih specijaliteta našeg kraja potječe s otoka poznatog po svojoj surovoj ljepoti i tradiciji stočarstva. Zahvaljujući specifičnim klimatskim uvjetima, pašnjacima prekrivenim aromatičnim i ljekovitim biljem te posebnostima prilikom izrade, ima poseban okus i teksturu. Njegova kvaliteta prepoznata je i cijenjena diljem svijeta. Naravno, riječ je o paškom siru!

Upravo ovoj svjetski poznatoj deliciji, posvećena je i jedna manifestacija – Fešta od sira. Ona se održava 30. kolovoza u Kolanu na otoku Pagu uz popratna događanja tijekom cijelog tjedna. Fešta od sira je gastro manifestacija koja slavi simbol otoka Paga – paški sir. Kolan kao kolijevka njegove proizvodnje, na karti svijeta već je odavno priznat i prepoznat po paškom siru. O njemu svjedoče brojna priznanja i nagrade s domaćih i međunarodnih natjecanja.

Fešta od sira tradicionalno se održava zadnji petak u kolovozu inicijativom Udruge proizvođača paškog sira. Okuplja najbolje proizvođače sira s otoka Paga i zaljubljenike u sir. Na ovogodišnju, osmu po redu Feštu od sira, koja nosi i oznaku HOP kao nematerijalno kulturno dobro dolazi rekordnih 40 proizvođača. Velika je čast i što se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Manifestacijom se predstavlja paški sir koji se još uvijek radi na autohtoni način. Ove godine smo pripremili najbogatiji program do sad!, najavljuje Sabina Gligora Sabalić, direktorica Turističke zajednice Općine Kolan koji je uz Općinu Kolan organizator ove manifestacije.

Brojne radionice

Program je zaista bogat i primjeren za sve uzraste. Pa se tako u popodnevnim satima održavaju brojne edukativne radionice. Primjerice, radionica “Zalogaji za pamćenje” pod stručnim vodstvom prof., MA, WSET edukatorice Manuele Plohl u kušaoni sirane Gligora. Na radionici će se sljubiti vina i sirevi sirana Udruge proizvođača paškog sira koji imaju certifikat izvornosti. Potom radionica pletenja i izrade gipsa na kojima će se koristiti otočni materijali i motivi, likovno kreativna radionica za odrasle “Say cheese and paint” poznate otočne slikarice kao i promocija knjige “The Cheesemaker’s Daughter” američke spisateljice Kristin Vuković u čijem je središtu radnje upravo otok Pag i paški sir. Sve to, uz degustaciju sireva brojnih lokalnih sirana čija će vrata biti otvorena za sve posjetitelje koji se žele upoznati s tradicionalnom i jedinstvenom proizvodnjom sira.

Pored njih, predstavljaju se i izlagači ostalih autohtonih proizvoda koji se jako dobro slažu uz paški sir – proizvođači maslinovog ulja, pršuta, meda kao i proizvođači suvenira i nakita od drveta i vune koji ove stare zanate čuvaju od zaborava. Predstavit će se i poznati vinari kako lokalni tako i s drugih područja Lijepe naše čija vina savršeno pašu uz sir. Uz stručne panele, okrugli stol i posebnu ponudu Etnografske zbirke, posjetitelje očekuje i odličan zabavni program, od folklornih nastupa do koncerta grupe Dalmatino.

Festival je prilika za sve posjetitelje, domaće i strane, da upoznaju bogatu gastronomsku ponudu. Također i kulturnu baštinu i tradiciju cijelog otoka Paga. Ako ste ljubitelj sireva, a posebice visokokvalitetnog paškog sira i želite ih kušati sve na jednom mjestu – say cheese i dođite na Feštu od sira!

Više informacija pronađite na službenoj stranici i društvenim mrežama.

Prethodni članakKom kruške viljamovke za rakiju
Sljedeći članakVrhunska ića i pića na papučkoj vinskoj šetnji  „Ideš i piješ“
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.