Hrvatska poljoprivredna komora održala je 08. kolovoza (četvrtak) 2024. godine konstituirajuću sjednicu Odbora za agrume koji će u idućem razdoblju pratiti stanje i problematiku u proizvodnji agruma, kao i situaciju na tržištu ovih proizvoda te predlagati rješenja i stajališta vezano za unaprijeđene proizvodnje i poboljšanje položaja na tržištu.

Na osnivačkoj sjednici za predsjednika Odbora jednoglasno je izabran Marino Babić, dok je za zamjenika predsjednika izabran Željko Bjeliš.

Odbor za agrume čine: Željko Bjeliš, Hrvoje Sršen, Udruga Neretvanska mladež , Marijo Popović,

Marino Babić, Lag Neretva – Irena Vištica, Antonio Dragobratović, Maja Babić, Zlatko Popović, Matko Babić. Na sljedećoj sjednici odbora postoji mogućnost nadopune članova.

Na osnivačkoj sjednici se razgovaralo o stanju u sektoru. Pri tome je naglašeno kako postoji ogroman problem upisa u ARKOD. Ne postoji sljedivost robe te ilegalna upotreba pesticida jer se nema gdje prikazati utrošak pesticida.

Istaknuto je kako jedan od problema i provođenje Mjere 7. Naime, nitko od proizvođača nije dobio odluku o isplati. Isplata je bila u 2 navrata, a proizvođači nisu dobili odluku o isplati. Ukoliko bi Agencija došla u provjeru nitko nema dokument kao dokaz zašto je isplaćeno. Isto tako govora je bilo i oko izravnih potpora jer velikom broju proizvođača ništa nije isplaćeno te se ne zna hoće li se išta dobiti. Iz tog razloga zatražen je i sastanak s ministrom koji bi se sa Odborom trebao sastati u dolini Neretve zajedno s Agencijom za plaćanje, priopćeno je iz HPK.

Prethodni članakČežnja
Sljedeći članakBob nije zahtjevan, odličan je fiksator dušika i donosi uštede pri gnojidbi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.