31. kolovoza 2024. godine održano je 22. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Organizatori ove manifestacije su: Koprivničko-križevačka županija, Općina Gola, Udruga orača Koprivničko-križevačke županije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača uz partnera, tvrtku Podravka.

Unatoč izuzetno teškim uvjetima za oranje, ova je manifestacija privukla velik broj navijača i posjetitelja. Ove godine na natjecanju je sudjelovalo jedanaest natjecatelja. Certificirani suci koji su ocjenjivali vještinu oranja i sami su iskusni natjecatelji u oranju: Stjepan Pokrivač iz Međimurske, Željko Goldašić iz Karlovačke i Krunoslav Mužic iz Varaždinske županije. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dao niže navedene rezultate.

Tri najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

1.         Zoran Radiček iz Šoprona

2.         Miroslav Martinović iz Štaglinca

3.         Kristijan Sučić iz Marinovca,

a po prvi puta natjecao se Fabian Novak iz Gole.

Josip Martinović, koji je predstavljao Republiku Hrvatsku na svjetskom natjecanju u oranju dvije godine za redom, orao je plugom premetnjakom, ali izvan konkurencije.

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

1.         Saša Višak iz Kamenice

2.         Matija Konjačić iz Marinovca

3.         Matija Novak iz Gole,

a sudjelovao je i Viktorio Bogadi iz Gole.

Prvaci u kategoriji pluga ravnjaka i premetnjaka predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na 20. natjecanju orača Republike Hrvatske. Već petu godinu za redom na natjecanju orača Koprivničko-križevačke županije sudjeluju i „oldtimeri“. Ove godine prvo mjesto osvojio je Ante Bobovec iz Gole. Drugoplasirani je Zvonko Lončar iz Gole, a treće mjesto pripalo je Blažu Tomijeku iz Križevačkog Ivanca. Natjecanje je bilo spoj mladosti i iskustva, a raspon godina natjecatelja bio od 19 do 66 godina. Već iskusnim natjecateljima pridružili su se orači koji su ove godine po prvi puta sudjelovali na natjecanju.

Saša Višak s priznanjem za 1. mjesto plug ravnjak         Foto: Krešo Puklavec – klikaj.hr
Natjecanje oldtimera   Foto: kckzz.hr

Natjecanju su nazočili mnogobrojni uzvanici i dužnosnici. Sve prisutne su pozdravili, a oračima i Udruzi poželjeli uspjeh u ovom natjecanju i budućem radu, predsjednik Udruge, Darko Novotni, načelnik općine Gola Stjepan Milinković, direktor Sektora poljoprivrede Podravke, Robert Bačaj, župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, a u ime prisutnih saborskih zastupnika, Darko Sobota. Natjecanje je otvorio državni tajnik, Tugomir Majdak koji je sve prisutne pozdravio u ime potpredsjednika Vlade i ministra Josipa Dabre te čestitao Udruzi orača i Koprivničko-križevačkoj županiji na organizaciji ovog natjecanja.

Svi natjecatelji su nagrađeni

Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija koja novčanim bonovima nagrađuje prva tri najbolja natjecatelja u kategoriji pluga ravnjaka i premetnjaka, a poklon paketom sve natjecatelje. Mnogobrojni sponzori i donatori omogućili su da, bez obzira na plasman, svi natjecatelji odu svojim kućama s nekom od brojnih nagrada koje su donirali: AGROCHEM-MAKS d.o.o., Agronom d.o.o., AUTO MOTO KLUB KRIŽEVCI, Axereal Croatia d.o.o., BASF CROATIA d.o.o., Bayer d.o.o. Hrvatska, Bc Institut d.d., Chromos Agro d.o.o., Corteva Agriscience Croatia d.o.o., Gospodarski list d.d., KTC d.d., KWS Sjeme d.o.o., Mauthner d.o.o., Mehanizacija Miler d.o.o., Poljocentar d.o.o., Poljoprivredni Institut Osijek, ROBIN d.o.o., RWA Hrvatska d.o.o., Syngenta Hrvatska, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Zeleni hit d.o.o. i Žitni terminal d.o.o.

Hvala svim sponzorima i donatorima koji su pomogli financijski ili nagradom iz svog proizvodnog programa. Dodijeljene su i posebne nagrade: najmlađem i najstarijem natjecatelju, natjecatelju koji je najudaljeniji u odnosu na natjecateljsku parcelu te osobama koje su sudjelovale u pripremi parcele za natjecanje i samom vlasniku parcele na kojoj se održalo ovo natjecanje. Svima koji su doprinijeli da ova manifestacija bude spoj očuvanja tradicijskih vrijednosti, natjecanja, prijateljstva, druženja i natjecanja, koji su pripremili doručak i ručak za sudionike kao i svim predstavnicima medija, veliko hvala.

Tradicijske vrijednosti    Foto: Tatjana Martinović
Hrvatska ekipa na 69. svjetskom natjecanju u Estoniji  Foto: Članovi hrvatskog tima
Josip Martinović – oranje tratine – otvaranje   Foto: Članovi hrvatskog tima

Branili boje Lijepe naše

U rujnu 2004. godine Hrvatska je primljena u članstvo Svjetske oračke organizacije (WPO – World Ploughing Organisation). Time je stekla pravo da dva prvoplasirana natjecatelja s državnih natjecanja sudjeluju na svjetskim natjecanjima u oranju. Predstavnici Republike Hrvatske prvi su puta sudjelovali na 52. svjetskom natjecanju orača u Pragu 2005. godine. Svake godine od tada naši orači oru u konkurenciji najboljih svjetskih orača. Ovogodišnji domaćin 69. svjetskog natjecanja bila je Estonija.

Republiku Hrvatsku su predstavljali Željko Goldašić iz Karlovačke županije u kategoriji pluga ravnjaka i Josip Martinović iz Koprivničko-križevačke županije u kategoriji pluiga premetnjaka, kao pobjednici prošlogodišnjeg državnog natjecanja orača koje se održalo u Poreču. Osim natjecatelja orača, članovi hrvatskog tima su Siniša Hrgović, trener i sudac te Ivica Prpić, predstavnik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) u WPO-u. Prvi dan natjecanja, 16. kolovoza, orala se tratina, a drugog dana natjecanja, 17. kolovoza, strnište. Natjecanje u Estoniji održano je na zahtjevnim terenima, gdje su se sudionici morali suočiti s izazovnim uvjetima tla i klime.  

Među najboljim oračima iz cijelog svijeta, iz ukupno 24 države članice WPO-a, naš se je orač, Josip Martinović plasirao na izvrsno 12. mjesto, a Željko Goldašić na 23. mjesto. Osim što je cilj postići što bolji plasman među najvještijim oračima svijeta, sudjelovanje na svjetskim natjecanjima značajno je za promociju Hrvatske kao zemlje s bogatom poljoprivrednom tradicijom, ali i prigoda za razmjenu znanja i iskustava s oračima iz drugih zemalja. Članovi hrvatskog tima ustupili su fotografije koje prikazuju vještinu oranja naših orača u Estoniji na tratini i strništu.

2026. u Osijeku!

Osim natjecanja u oranju, svaka država domaćin nastoji kroz ostale prateće sadržaje poput oranja vintage traktorima i konjima, izložbi i demonstracija poljoprivrednih strojeva i opreme, različitih radionica i tradicijskih prikaza iz područja poljoprivrednih djelatnosti što bolje predstaviti poljoprivredu kao gospodarsku granu. Godine 2012. u Biogradu na Moru održano je 59. svjetsko natjecanje u oranju. Budući da se radi o globalno zanimljivoj manifestaciji s dugogodišnjom tradicijom, WPO je objavio plan održavanja svjetskih natjecanja za narednih 12 godina. Sukladno tome, Republika Hrvatska ponovno bi ugostila svjetsku oračku elitu 2026. godine na području Osječko-baranjske županije. Detaljnije informacije o državnim i svjetskim natjecanjima orača mogu se pronaći na mrežnim stranicama: https://www.huono.hr/ i https://worldploughing.org/

Prethodni članakOdržana promocija monografije povodom 30. obljetnice natjecanja u oranju u RH
Sljedeći članakZbog grinja se suše rajčice
mr. sc. Tatjana Martinović, dipl. ing. agr.
Zaposlena u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu više koordinatorice za ratarstvo s mjestom rada u Koprivnici. Rođena u Bjelovaru, a srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru gdje je i magistrirala 2011. godine. Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila je u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru, obranivši temu diplomskog rada naslova: “Izbor sorte i gnojidba uljane repice za područje Đelekovca”. Poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje Biotehničkih znanosti, znanstveno polje Agronomija, znanstvena grana Genetika) završava 2011. godine obranivši magistarski rad naslova: “Agronomska svojstva kultivara virdžinijskog duhana kod različite opskrbljenosti tla dušikom” izrađen pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Kozumplika. Od 1989. godine radi u "Podravki" d.d. prehrambenoj industriji u Koprivnici, na poslovima glavnog tehnologa-istraživača u cjelini Istraživanja i razvoj - Razvoj poljoprivrede, na pokušalištu “Danica”. Tijekom devet godina radi na ispitivanju adaptabilnosti kultivara povrća namijenjenog industrijskoj preradi, na agro-okolišne uvjete sjeverozapadne Hrvatske. Od 1998. godine zaposlena je u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu na poslovima savjetnika za ratarstvo, u Područnom odsjeku Koprivničko-križevačke županije (danas Savjetodavna služba). Certificirani je sudac za natjecateljsko oranje, te je sudjelovala u organizaciji 59. svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Suradnica je u Gospodarskom listu i Mljekarskom listu, kao i u lokalnom tisku.