Pastrnjak (Pastinaca sativa L.) je dvogodišnja biljna vrsta koja pripada porodici štitarki (Apiaceae), a podrijetlom je iz Euroazije. Ima široku primjenu u prehrambenoj industriji, kulinarstvu i fitoterapiji. Zadebljali korijen pastrnjaka se u Europi puno više koristio prije dolaska krumpira iz Novog svijeta.
U današnje vrijeme se koristi u cijelome svijetu zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava, ali je i prilično zapostavljen te se kod nas uzgaja samo ponegdje u vrtovima.
,,Svestranostʺ pastrnjaka
Korijen pastrnjaka se zbog svog slatkastog i orašastog okusa može jesti sirov, kuhan, pečen ili pržen. Najčešće se koristi kao sastavni dio raznih juha svjež ili sušen kao začin, ali se može dodati i varivima, salatama, složencima, pitama, pudinzima i sl. Zbog pojačavanja nutritivnog sadržaja i dodatnu kremoznost dodaje se pireima, a može se dodavati u smoothie, ali i cijediti kao svježi sok. Također se koristi za spravljanje džemova, pekmeza i brašna za slastice, a u Britaniji i Irskoj čak i za proizvodnju vina i piva. Njegovi svježi listovi i pupoljci također se koriste kao povrće te se najčešće dodaju u juhe dajući im specifičan okus. Sjemenke pastrnjaka sadrže gorke aromatične tvari koje povećavaju mliječnost, a koriste se i kao začini za hranu.
Najvažniji aktivni sastojci pastrnjaka su kumarini, furokumarini, poliacetileni, polisaharidi, eterična ulja, terpeni, flavonoidi, pektini i organske kiseline. Eterična ulja su najzastupljenija u sjemenkama te ih ima neznatno u korijenu dajući mu blagi miris i aromu.
Jeste li znali?
Utvrđeno je da eterično ulje korijena pastrnjaka ima antikandidno djelovanje. Pastrnjak sadrži minerale, a posebno je bogat kalijem, što doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sustava, pomažući u održavanju zdravog krvnog tlaka i funkcije srca.
Pastrnjak također sadrži značajne količine vitamina, uključujući vitamin C, K, E, folnu kiselinu, vitamine B skupine kao što su tiamin i riboflavin. U tradicionalnoj medicini, pastrnjak je cijenjen zbog svojih zdravstvenih prednosti. Bogat je prehrambenim vlaknima, što pomaže u regulaciji probave i sprječavanju zatvora. Njegova diuretička svojstva pomažu u uklanjanju viška tekućine iz tijela, dok protuupalni spojevi mogu smanjiti upale. Osim toga, pastrnjak sadrži antioksidanse koji štite tijelo od oksidativnog stresa i upala. Također ima i antispazmatična, vazodilatatorska, antifungalna, antidijabetička, antimikrobna i antidepresivna svojstva. Pastrnjak može poboljšati nutritivnu kvalitetu obroka, pružajući esencijalne hranjive tvari i zdravstvene prednosti.
Izvor: Gospodarski kalendar