BIJELI BAKALAR
Pripremite: 60 – 70 dag bakalara, 3 dl maslinova ulja, peršin, 4 – 5 češnja češnjaka, sol, papar
Dobro namočeni bakalar stavite kuhati u hladnu vodu, ali nemojte soliti. Kuhajte ga otprilike sat i pol i onda ostavite da se ohladi u toj vodi. Potom ga izvadite na čisti ubrus i očistite od kostiju i kožice, tako da ostane samo bijelo meso. Vodu u kojoj se bakalar kuhao ostavite postrance. Očišćeno bijelo meso stavite u posudu kojoj poklopac vrlo dobro prianja, posolite, popaprite, pospite peršinom i češnjakom i zalijte uljem. Tad posudu poklopite, čvrsto obuhvatite ručke posude i poklopac pa snažno tresite i lupajte dok sok ne postane bijel kao mlijeko i dok se bakalar ne raspadne tako da izgleda kao bijela krema. Povremeno možete dodavati i vode u kojoj se kuhao bakalar.
Savjet: Bakalar nemojte tući, jer ćete mu tako smrviti meso, već ga samo češće savijte i svaki dan mijenjajte vodu u kojoj se moči.
ORADA S MLADIM LUKOM I MLADIM KRUMPIROM
Pripremite: oradu težine do 1 kg, najbolja je ona od oko 80 dag, nekoliko komada mladoga luka, manju vezicu selena, dva limuna, 1/2 dl bijeloga kvalitetnoga vina, maslinova ulja po potrebi, vezicu peršina, sol, papar
Prvo dobro očistite ribu, izvana i iznutra. Obrišite je i osušite krpom ili upijajućim kuhinjskim papirom. Oštrim nožem plošno rasijecite oradu. Stavite u duboki veći tanjur u koji ste prije toga ulili maslinovo ulje, usuli papra te dodali selena, limuna, vina, peršina. Ribu u toj marinadi ostavite oko sat. S vremena na vrijeme okrenite oradu.
U limu potom namjestite aluminijsku foliju ili papir za pečenje te ulijte malo maslinova ulja. Usred lima složite oradu. Narežite mladi luk na kolutiće, peršin također narežite i pospite oko orade. U raspore orade stavite kolutiće od limuna. Zatvorite foliju i pecite na 220 stupnjeva oko 20 minuta. Ako ste priredili dvije manje orade, tada ribu pecite samo petnaestak minuta.
Savjet: Kao prilog priredite kuhani mladi krumpir koji ćete, nakon što ga procijedite, posoliti, popapriti, preliti maslinovim uljem i sitno sjeckanim peršinom.
NADJEVENA PURICA
Pripremite (za 6 osoba): 2,5 dag suhih i ocijeđenih vrganja, 1 purica (oko 2 kg), sol, bijeli papar, 1 žlica šećera, 50 dag krumpira, 1 vezica peršina. 1 žlica ulja, 1 veća mrkva, 1/2 l bistre pileće juhe (instant), 1 kg crvenoga kupusa, 1 žlica masti, 1 lovorov list, 5 klinčića, 2 velike kruške, 5 borovica, 5 glavica luka, 2 žlice crvenog vinskog octa, 7,5 dag kiselog vrhnja, 2 žlice brašna, čačkalice
Vrganje omekšajte u 1/8 l vruće vode. Puricu operite i posušite. Odstranite vrat, puricu posolite i popaprite. Ogulite krumpir, operite ga i narežite na kocke. Operite peršin, malo ostavite za ukrašavanje, ostalo sitno nasjeckajte. Izvadite vrganje i sitno narežite. Izmiješajte krumpir, peršin i vrganje, posolite, popaprite. Nadjenite puricu, premažite je uljem. Očistite mrkve i luk. Mrkve, 2 glavice luka i pureći vrat narežite na komade. Stavite na lim s masnoćom, gore stavite puricu i pecite 2 sata u zagrijanoj pećnici na 200° C. Zalijevajte juhom.
Očistite kupus, operite i narežite. Pirjajte na masnoći. Preostali luk sitno nasjeckajte i sa začinima dodajte kupusu.
Umiješajte ocat, 1/8 l vode i šećer. Pirjajte sat i pol. Ogulite kruške, izvadite koštice i narežite na ploške. Deset minuta prije kraja pirjanja umiješajte u kupus. Puricu stavite na toplo mjesto, sok od pečenja procijedite i prokuhajte. Glatko izmiješajte vrhnje s brašnom, pa povežite sok od pečenja, posolite, popaprite. Sve poslažite na tanjur i ukrasite listićima peršina.
ŠUNKA U KRUHU
Pripremite: 1 šunku, 2 kg glatkog brašna, 2 dag kvasca, malo soli, malo vode, 0,5 dl ulja.
Šunku kuhajte u vodi otprilike tri sata na laganoj vatri. U međuvremenu pripremite tijesto za kruh s malo kvasca. Kada je šunka kuhana, tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm i povrh položite šunku pazeći da unutrašnji dio šunke bude položen prema dolje. Tijesto privinite oko šunke, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike 2 sata na 180° C. Kruh možete ukrasiti različitim ukrasima od tijesta i prije pečenja premazati razmućenim jajem.
Kada je šunka pečena i ohlađena, kruh razrežite na pola, poslužite narezanu šunku s kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom i rotkvicama.