Ovaj  tip  mastitisa  ispoljava  se izlučivanjem  povećanog  broja  somatskih  stanica  u  mlijeku,  slabljenjem lučenja mlijeka i većom osjetljivošću vimena na infekcije. 
Uzrok bakterijskih upala vimena su infekcije patogenim mikroorganizmima/bakterijama, zbog loših higijenskih  uvjeta  smještaja  i  mužnje krava. Infekcija nastaje na dva načina: zarazom, tj. prijenosom uzročnika bolesti s bolesne na zdravu kravu i  infekcijom  vimena  bakterijama  iz okoliša.  U  prvom  slučaju  primarni izvor  infekcije  je  vime  bolesne  krave,  a  u drugom nečisti  okoliš:  gnoj, stelja,  zemlja,  nečista  voda,  ukratko prljavština u neposrednom okolišu s kojim  krava  svakodnevno  dolazi  u dodir. Nečisti okoliš su i prljavo posuđe i nesterilni uređaji i oprema za mužnju  koji  mogu  biti  prijenosnici uzročnika  bolesti.  Ovakva  podjela uzročnika mastitičnih bolesti upućuje na izvor, ali i na način infekcije. 
Bez obzira na uzrok i podrijetlo, najčešći  oblik  mastitičnih  bolesti  su prikrivene  upale vimena, bolest kod koje nema vanjskih znakova po kojima  bi  se  mogla  prepoznati.  Jedini dokazivi predznak ili znak bolesti je izlučivanje  povećanog  broja  somatskih stanica u mlijeku, koje zbog toga može postati i neupotrebljivim. S razvojem  bolesti  i  lučenje  mlijeka postaje sve slabijim. Na jedan klinički  mastitis  koji  se  ispoljava  vanjskim,  vidljivim  znakovima  bolesti otpada  oko  devet  supkliničkih  (prikrivenih). 
Očito je da supklinički mastitisi, dakle,  proizvođaću  mlijeka  mogu prouzročiti velike gubitke. 
Osvrnut  ćemo  se  samo  na  neke značajke, načine otkrivanja i suzbijanja mastitičnih bolesti koje uzrokuju patogene bakterije iz okoliša. 
Uočavanje problema
Na  obolijevanje  vimena  koja uzrokuju štetni mikroorganizmi/bakterije iz okoliša upozorava porast (u usporedbi  s  prosjekom) kliničkih oblika mastitisa  tijekom  prva  2  –  3 mjeseca laktacije. Takvu razvoju pogoduju povećana vlaga i  toplina,  ali se  trajanjem  laktacije  broj  kliničkih manifestacija  bolesti  postupno  smanjuje. Istraživanja pokazuju da je rizik  od  obolijevanja  koja  uzrokuju bakterije iz okoliša veći u razdoblju zasušivanja vimena nego za  trajanja laktacije,  osobito  na  početku  i  pri kraju tog razdoblja. Iz toga se može zaključiti da u razdoblju zasušivanja vimena o zdravlju krave, kao i o uvjetima  u  okolišu  treba  voditi  barem istu brigu kao i tijekom laktacije. Rizik od pojave mastitisa koji uzrokuju bakterije  iz  okoliša  povećava  se  i  s brojem krava u stadu, a obolijevanja su učestalija kod krava držanih u zatvorenu  prostoru  nego  kod  onih  na otvorenom. 
Rasadište  bakterija  iz  okoliša može  biti  i  stelja:  piljevina,  drvene strugotine, peletirani klipovi kukuruza i općenito, materijal organske prirode koji djelovanjem vlage i topline podliježe  raspadanju  i  tako  postaje hranjivom podlogom za  razvoj bakterija. Prikladnijima se smatraju materijali mineralnog podrijetla, pr.  pijesak, smrvljeni vapnenac i sl.
(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)
 
		









