Svježe ubrane sjemenke s polja nužno je dobro oprati dovoljnom količinom vode. Kako bi se odvojila ljepljiva sluz i zaostale primjese.
Proces sušenja je presudan za kakvoću osušenih sjemenki. Neprimjerenim procesom sušenja sjemenki možemo samo za nekoliko sati značajno obezvrijediti prethodno cjelokupni uloženi trud i sredstva, dovesti u pitanje kakvoću osušenih sjemenki. Na temelju vlastitih višegodišnjih istraživanja, ne preporučuje se proces sušenja sjemenki-golica pri kojem se sjemenke zagrijavaju na više od 55°C. Kod sjemenki s ljuskom temperatura sjemenki tijekom procesa sušenja može postignuti veće vrijednosti, jer ljuska djeluje kao svojevrstan termoizolator.
Zaostale dijelove osušene pulpe i drugih biljnih ostataka, ponekad i kamenčića, iz sjemenki treba izdvojiti. U tu svrhu najčešće se koriste kombinirani strojevi – prečistači koji rade na načelu prosijavanja, aspiracije. Odvajanje ljuske kod običnih sjemenki nužno je prije usitnjavanja, jer ljuska (najvećim dijelom celuloza) poslije otežava postupak prešanja ulja. Međutim, dijelovi ljuske bi tijekom prženja mogli zagorjeti te dati ulju loš okus. Odvajanje ljuske najčešće se obavlja posebnim uređajima – ljuštilicama.
Usitnjavanje sjemenki najčešće se obavlja pomoću nazubljenih valjaka. Poželjno je imati dva ili više serijski spojenih parova valjaka, zbog ujednačena usitnjavanja. Usitnjavanje se može obaviti i mlinom s kamenim žrvnjem,. No uz manju obodnu brzinu, kako bi se tijekom meljave izbjegnulo zagrijavanje usitnjene mase. Zbog velike količine ulja, poglavito kod sjemenki golica (48 – 52 posto) ustinjavanje se ne preporučuje na mlinu čekičaru.
Neposredno prije prešanja usitnjenih sjemenki treba obaviti postupak kondicioniranja. Postupak se provodi u posebnim uređajima, u kojima se uz miješanje usitnjene mase dodaje vodena para ili vruća voda. Kako bi se postignulo “tijesto” pogodne konzistencije uz sadržaj vode između 18 i 22 posto.
(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)