Dizana pita od maka. Jednostavno dizano tijesto u kombinaciji s makom i grožđicama čine savršenu harmoniju okusa, a mekana tekstura idealni kolač.
Tijesto:
– 60 dag oštrog brašna
– 20 dag mljevenog maka
– 1 margarin
– 8 žlica šećera
– malo soli
– 2 žumanjka
– 2 žlice suhog kvasca
– 1/2 dl ruma
– limunova korica
– grožđice
– mlako mlijeko po potrebi (0,5 l)
Priprema:
U brašno stavite kvasac i promiješajte. Dodajte sol, šećer, limunovu koricu, mljeveni mak, žumanjke i promiješajte. Dodajte margarin, rum, grožđice i mlijeko po potrebi.
Umijesite kao svako drugo dizano tijesto. Ostavite da uzađe pa ga stavite u lim (debljine 2 prsta). Ostavite u limu da se još jednom digne i polagano pecite.
Pečeno, posipajte šećerom u prahu i režite na kocke.
Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka “