Sastojci (za oko 8 trokuta):
– 27 dag oštrog brašna
– 10 dag šećera
– 2 i ½ žličice praška za pecivo
– ½ žličice soli
– 11,5 dag smrznutog maslaca
– 12 dag svježih trešanja ili borovnica
– 1,4 dcl vrhnja za šlag
– 1 jaje
– 1 žličica arome vanilije
– ribana korica naranče
Priprema:
Pomiješati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol, i u to naribati smrznuti maslac, pa zamijesiti u mrvičastu smjesu. Pažljivo umiješati voće. Miksati vrhnje za šlag s jajem i vanilijom, tek toliko da se poveže, pa dodati koricu naranče. Smjesu preliti po suhim sastojcima i sve lagano pomiješati kuhačom. Brzo umijesiti vlažno tijesto. Ako je tijesto prevlažno, dodati koju žlicu brašna.
Pobrašnjenim rukama malo zamijesiti, pa oblikovati u kuglu i prebaciti u lim na papir za pečenje. Tijesto malo pritisnuti i izrezati 8 trokuta, ali neka ostane u komadu. Peći 20 minuta na 200 °C. Izvaditi iz pećnice i odvojiti trokute, pa peći još 10 – 15 minuta.
Po potrebi pokriti aluminijskom folijom da ne izgore.
Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“