Zanima me uzgoj buća pa bih Vas molio neke smjernice: priprema i obrada tla, suzbijanje nametnika i otkup sjemenki.
Za uzgoj tikava i bundeva potrebno je dva puta obraditi tlo dubokim oranjem. Prvo oranje obavlja se krajem jeseni-početkom zime a drugo u proljeće, najbolje 10-ak dana prije proljetne sjetve ili sadnje. Ukoliko se radi o lakšim, pjeskovitim tlima, onda proljetno oranje nije potrebno. Korijenski sustav kod tikava je jako razvijen i doseže u dubinu do 50-ak cm. Po tome se može zaključiti kako ove kulture traže duboku obradu tla. Sjetva se obavlja u kućice po 3-5 sjemenki. Međuredni razmak ovisi o tome da li će se tikve/bundeve pincirati ili ne. Obično se razmaci kreću od 2-3 metra. Razmak unutar reda je između 1-2 metra. Dubina sjetve je 3-4 cm, no ukoliko je tlo jače vlažno, sjeme treba posijati pliće (1,5-2,0 cm). Od bolesti najčešće se na listu javlja pepelnica i plemenjača. Pepelnicu suzbijamo poznatim preparatima poput Systhane 12E 0,03%, Tilt 250 EC 0,01%, Karathane EC 0,035% dok plemenjaču suzbija Ridomil MZ WP i Polyram DF. Suhe sjemenke buće sadrže oko 50% masti, 35% bjelančevina, a ostatak čine ugljikohidrati, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, cink, selen, vitamini A, B, D i E. Bučine sjemenke se mogu peći u pečnici ili na tavi uz dodatak maslaca. Iz tamnozelenih do crnih sjemenki dobiva se ulje koje je drugačije od ostalog jestivog ulja, tamne je boje, od zelenkaste do tamnosmeđe, gušće, ali prije svega zdravo i odličan dodatak salatama, avokadu, bijelom kozjem siru a osobito grah-salati. Bučino ulje sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline vitamin E i betakaroten. Ulje se dobiva hladnim postupkom i kao takvo je vrlo probavljivo. Kod upotrebe sjemenki za prehranu, kod guljenja košuljice (ljuske), mora se paziti da se ne skida i sivozelena pokožica jer se upravo u njoj nalaze najhranjiviji sastojci za ljudsko zdravlje. Za upotrebu sjemenki za grickanje služe obične poljske tikve ili tikve golice. Na tržištu se pojavljuju biopreparati čiji su sastojci cijele ili samljevene sjemenke tikve. Proizvode se na prirodan način bez primjene sredstava za zaštitu bilja. Industrija dječje hrane proizvodi sokove i kašice od bundeve i muškatne tikve. Sok od tikve uspješno koristi i industrija kašastih bezalkoholnih pića. Ulje od poljske tikve koristi se u narodnoj medicini. Sjemenke buče su traženi proizvod i vrlo lako se mogu plasirati bilo na strano ili domaće tržište zbog toga što je proizvodnja daleko manja od trenutnih potreba.