Novopečeni sam ribič i ne znam mnogo o mamcima, osobito onima u vlastitoj izradi. Čuo sam da su dobri, čak u neku ruku “univerzalni”, mamci od sira. Možda bi mi vaš suradnik mogao preporučiti nekoliko “recepata”?
Sir je provjereno dobar mamac za lov mnogih vrsta riba tijekom cijele godine, osobito u prilikama kada se ne može doći do drugih mamaca animalnog podrijetla. Može se ponuditi ribama sam ili pomiješan, uglavnom s biljnim tvarima. Za ribolov su ponajprije pogodne različite vrste tvrdih ili polutvrdih sireva: trapist, ementaler, gauda, edamer i slični. Ako je sir preslan, bolje ga je koristiti za hranjenje i mamljenje riba. U nuždi se može upotrijebiti i užegao i pljesniv sir. Najbolje je da ima konzistenciju gume. Ako je sir pretvrd, može se omekšati u vlažnoj krpi ili, još bolje, u malo zaslađenom mlijeku.
Mamci od tvrđeg sira u obliku kockica mogu se oblikovati nožem. Od mekšeg sira se umijese valjčići i kuglice. Mamci od sira se mogu načiniti i pomoću cjevčice, slično kao mamci od krumpira. Na udicu se mogu stavljati izravno mekši sirevi i oni s nečim umiješani u tijesto. Tvrđi sirevi se mogu stavljati na udicu. Od sira se može načiniti i tijesto za male valjuške na više načina. Jedan je da se uzme 10 do 20 g naribanog sira (može se uzeti i naribani sir iz vrećice), 100 g pšeničnog brašna i žličica ulja. Sve se dobro izmiješa. Drugi, jednostavniji način je da se umijesi tijesto od sredine kruha, malo ribanog sira, ulja i vode. Treći, najjednostavniji način je da se sredina kruha umijesi u tijesto s topljenim polumasnim sirom. Sir se koristi i kao dio smjese u raznim kuhanim tijestima. Ima još mnogo načina i „tajni“ mamaca od sira – koliko ribiča, toliko vrsti mamaca.