Kako napraviti vino od meda (medovinu)?
Vino od meda kod nas nije zaštićeni proizvod tako da ni način proizvodnje nije točno definiran. Za proizvodnju vina od meda potrebno je otopiti med u većoj količini tople vode (npr. na 100 l vode dodati 30-40 kg meda)! Nakon otapanja meda pomoću refraktometra se odredi količina šećera u otopini. O količini šećera u otopini ovisi alkoholna jakost budućeg vina. Npr. ukoliko otopina ima 17% šećera, u budućem vinu možemo očekivati oko 11,2 vol% alkohola. Ako želimo viši sadržaj alkohola, otopini moramo dodati još meda. Otopinu je potrebno zagrijati (na oko 65 0C) radi uništavanja patogenih mikroorganizama. Tijekom zagrijavanja stvara se pjena koju je potrebno ukloniti. Ako ne uklonimo pjenu, vino će biti lošijeg okusa. Nakon zagrijavanja, otopina se hladi na oko 20 0C. U ohlađenu otopinu preporučuje se dodati 2,5 – 3 g/l kiseline. Može se dodavati mliječna i/ili vinska kiselina. Kiselinu je potrebno prethodno otopiti u manjoj količini slatke otopine. Mogu se, po želji, dodavati i različiti začini, koji će vinu dati gorčinu. Vrsta meda također ima svoj utjecaj na kvalitetu proizvoda. Najbolje je koristiti čisti, vrcani pčelinji med. Tako pripremljenoj otopini dodaje se selekcionirani vinski kvasac (40 – 50 g/100 l) kako bi pokrenuli proces alkoholnog vrenja. Kvasac je potrebno prethodno razmnožiti u manjoj količini tople slatke otopine. Dodaje se i hrana za kvasce (di amonij fosfat) kako bi izbjegli zastoj vrenja. Najbolje je vrenje provoditi u posudama od nehrđajućeg čelika (inoxa). Posuda se zatvori poklopcem i na nju se stavi vreljnjača. Nakon završenog vrenja, vino je potrebno zasumporiti i pretočiti.
Antonija Tomić, dipl. ing. agr.