Kako se pripremaju krastavci za brzu potrošnju (ukiseljeni, postoji izraz ‘’Brotgurken’’) koji se pripremaju ljeti i ukiseljuju s kruhom tako da su užitni nakon nekoliko dana?
U sjevernoj Hrvatskoj stariji ljudi nazivaju ove brzo ukiseljene krastavce i Brotgurken, nazivom još iz austrougarskih vremena. Pripravljamo ih ljeti, kad na raspolaganju stalno imamo dovoljno krastavaca. Kako se na taj način plodovi vrlo brzo ukisele, dodaje se uvijek nova količina krastavaca, i to svakih desetak dana. Koriste se malo krupniji plodovi, ali iste veličine. Za manju količinu potrebno je 3 kg krastavaca, 2,5 l vode, 7 dag soli, čajna žličica šećera, žlica octa, grančica kopra i nekoliko zrna papra.
Oprane krastavce nabodite vilicom ili svaki drugi plod prorežite po dužini, ali tako da ostanu u komadu. Plodove slažite u veću staklenku ili plastičnu posudu. Dodajte kopar i papar, i u sredinu stavite komadić kore kruha. Zalijte naljevom u kojem su sol, šećer i ocat. Staklenku pokrijte tanjurićem i ostavite na toplom mjestu, ili izložite suncu. Za 4-5 dana krastavci će biti kiseli i ukusni za jelo.