Bermet bih rado proizvodila za svoje potrebe jer imam nešto vinograda. Nigdje nisam uspjela naći sve sastojke i omjer. Koji sastojci dolaze i kada se stavljaju te koliko dugo ostaju u vinu, tj. sve što je potrebno za jedan fini bermet.
Bermet je naziv najčešće za crno aromatizirano vino. U pripremi bermeta koristi se svježe zrelo grožđe, staro kvalitetno vino i razni začini. Začini za bermet: Za proizvesti 100 litara bermeta potrebno je:
– 50 kg zdravog zrelog grožđa
– 2,5 kg šećera lagano karameliziranog
– 0,25 kg suhih smokava
– 0,25 kg rogača
– 0,25 kg grožđica
– 0,5 dag slatkog korijena
– 0,5 dag anisa
– 0,5 dag oraščića
– 0,3 dag pelina suhog
– 5 dag hrena
– 0,5 paketića vanilije
– 1 limun
– 3 naranče
Postupak: U bačvu ili kacu redom slažemo red grožđa, koji posipamo sa začinom i postupno prelijevamo s otopljenim karameliziranim šećerom. Kad je sve to složeno, zalijemo cijelu masu sa 30 – 40 litara crnog kvalitetnog vina jačine 12 – 13 vol. %. Zatim pokrenemo vrenje s vinskim kvas cem, i tijekom vrenja svaka 2-3 dana otočimo tekući dio i prelijevamo preko cjelokupne mase grožđa i začina, kako bismo postigli maksimalnu ekstrakciju sastojaka grožđa i vrhunsku aromu posredstvom dodanih začina. Aromatizirano vino BERMET treba sadržati 18% alkohola. Nakon vrenja odredi se postotak alkohola, a za razliku do 18% dodamo vinski alkohol. Ovako pripremljeni bermet je mješavina cdvrelog grožđa, vina i začina. Ostavi se od berbe do Božića, kada se prvi put pretoči i poslužuje.