U jednom receptu čitala sam i prvi put saznala za jagodičasti špinat. Kakvo je to povrće i kako se pripravlja za jelo?
Jagodičasti špinat (Chenopodium capitatum) je jestiva jednogodišnja biljka, porijeklom prastaro europsko povrće uzgajano do oko 1800. godine, kad ga je zamijenio sadašnji obični špinat, a on je pao u zaborav i preselio se u Aziju. Danas se ponovo vraća u europske prostore. Ovo je vrlo neobično povrće, koje fascinira svojim izgledom, ali zadovoljava i gurmanske prohtjeve. Lišće je vrlo ukusno i priprema se na razne načine kao i obični špinat – kuhanjem, dodavanjem u juhe, priprema se salata, a može se i zamrzavati. Jagodice su kao šumske, vrlo dekorativne i jestive. Okus im je neodređen, ali ga dobre kuharice svakako mogu učiniti ukusnim. Plodovima je moguće vrlo atraktivno dekorirati jela.
Foto: Lokvina webshop