""Model Kvernelandovih plugova okretača ES/LS uz bezstupanjsko podešavanje radne širine, najprimjereniji je za srednje velika poljoprivredna gospodarstva s laganim do srednje teškim tipovima tla za traktore do 200 KS. Koncepcija nosivog okvira, okretni okviri i robusni gruberi s osiguranjem na strižni vijak ili Kvernelandovim sustavom zaštite na oprugu Auto reset, oblikovani su tako da smanjuju težinu samog pluga, što omogućava ispunjavanje Kvernelandove vizije: lagan, robustan, jednostavan za uporabu s dugim vijekom trajanja, unatoč zahtjevnim radnim uvjetima. Dobre rezultate Kverneland može postizati na osnovi 130- godišnjeg iskustva u izradi borovog čelika i primjeni toplinske obrade cijeloga pluga. Visoka prohodnost (75-80 cm) i velik razmak između plužnih tijela (85 – 100 – 115 cm) odražavaju se u radu u uvjetima s mnogo biljnih ostataka.

""Glavne značajke:
• jednostavno prilagodljiv za sve vrste tla i traktora
• plužna tijela od 85 do 100 cm
• manja snaga potrebna za podizanje
• jednostavno priključivanje
• auto-reset sustav za stalno oranje
• zaštitni vijak za LS
• model s 3, 4, 5 brazdi lako se produžuje za još jednu brazdu
• opremljen s Variomatom za oranje u “pokretu”

Okretni okviri serija 200

Kvernelandovi plugovi ES/LS opremljeni su okretnim okvirom serije 200, te su namijenjen za uporabu na traktorima snage do 200 KS. Ovdje se radi o konceptu “jednoga dijela”, što znači da je nosivi okvir u cijelosti izrađen od jednog dijela materijala, te je obrađen postupkom toplinske obrade. Promjer okretne osovine iznosi 120 mm, a moguće je birati između II i III kategorije priključne prečke i sustava za brzo kopčanje.

Radna širina prve brazde

Širina prve brazde može se prilagoditi mehanički pomoću navojnog vretena na okretnom okviru, tako da plug obavlja obradu tla u pravom smjeru. Plugove ES/LS moguće je opremiti hidrauličkim prilagođ avanjem radne širine prve brazde.

""

Nosivi okvir

Svi modeli za 3 do 6 brazdne plugove ES/LS opremljeni su nosivim okvirom dimenzija 150 x 150 mm. Moguće je produženje plugova za jednu brazdu do najviše 6 brazda (samo LS). Sam plug je konstruiran robusno, za dugogodišnju uporabu uz minimalno održavanje, a nosivi okvir pričvršćen je neposredno na produžetak okretnog okvira. Ovakva koncepcija omogućava pomak težine pluga prema traktoru što posljedično smanjuje potrebnu silu podizanja traktora u praksi, to znači veću stabilnost traktora i pluga posebice na neravnim i brdovitim terenima. Svi nosivi okviri su indukcijski toplinski obrađeni prema jednakim standardima kao i svi ostali Kvernelandovi plugovi, stoga osiguravaju jednaku razinu čvrstoće i otpornosti i u najtežim radnim uvjetima.

Kverneland Variomat® – uvijek u pokretu

Svi modeli opremljeni su bezstupanjskim prilagođavanjem radne širine brazde, koja ne samo da povisuje produktivnost oranja do 40%, nego i smanjuje troškove goriva, a ujedno povećava produktivnost i iskoristivost traktora.

Hidraulički sustav

Veći plugovi prisiljeni su na to da podnose veće sile traktorske transmisije i priključnih hidrauličkih ruku, posebno tijekom okretanja. Da bi smanjio ovaj potencijalni problem, Kverneland je na svoje 3 do 6 brazdne plugove serije ES/LS postavio cilindar za izravnavanje (opcija) koji automatski smanjuje radnu širinu prije samog okretanja i time centralizira osnovni okvir te smanji opterećenje traktora i pluga.

Radna širina pluga mijenja se bezstupanjski od 30 do 50 cm (12 – 20”) pomoću hidrauličkog cilindra. Prilagođavanje se može izvesti neposredno iz kabine traktora tijekom samog oranja. Za lakše okretanje, plug se može opremiti s tzv. memorijskim cilindrom, koji olakšava okretanje pluga na kraju njive. Sam sustav je koncipiran tako da se prije okretanja pluga radna širina smanji na najmanju moguću i potom je proces okretanja brži i bez nepotrebnih oštećenja.

Gruberi s osiguranjem na strižni vijak ili sustavom Auto-Reset

Plug Kverneland ES opremljen je jedinstvenim sustavom zaštite Kverneland Auto-Reset, dok je plug LS zaštićen zamjenjivim strižnim vijkom. Osim toga je na raspolaganju posebna izvedba pluga LS s Vibromat sustavom, koji se preporuča za oranje vrlo suhih i teških tla, gdje dolazi do jakih vibracija.

Velik izbor dodatne opreme

Oba modela mogu biti opremljena s različitim tipovima crtala, predplugova i dubinskih te dubinsko-transportnih kotača. Osim toga, na gotovo sve plugove se može montirati Kvernelandov obručasti valjak za sabijanje Packomat.

""

Prethodni članakKako održavati prazne bačve?
Sljedeći članakNewsletter 2/2016
Hrvoje Klekar
Rođen 1979.g. u Zagrebu, po struci ekonomist. Voditelj prodaje u Gospodarskom listu i autor članaka i reportaža na temu poljoprivredne mehanizacije. RADNO ISKUSTVO: Od 2010. godine djelatnik Gospodarskog lista na radnom mjestu voditelja prodaje. Stečeno iskustvo u prodaji i marketingu kroz rad u internacionalnim tvrtkama na pozicijama Voditelja prodaje,Specijalista za kanalski marketing,Direktora tvrtke kroz 17 godina radnog iskustva. Završena akademija za marketinške kanale, Gustav Käser sales management diploma te ECDL Microsoft diploma. PODRUČJA INTERESA: Poljoprivredna mehanizacija,ratarstvo, obnovljivi izvori energije, nove tehnologije, PR i marketing,channel marketing,prodaja,digitalne platforme,društvene mreže,razvoj novih projekata, novinarstvo.