Što je sojino mlijeko, kako se dobiva i kako uživa?
Radi se zapravo o vodenom ekstraktu sojinog zrna. Može se jednostavno pripremiti i kod kuće. Sastojci: 300 g žute soje u zrnu, 3 l kipuće vode Priprema: soju dobro oprati i ostaviti 15 minuta u kipućoj vodi. Ocijediti i staviti ju močiti u vodu kroz 12 sati. U električnoj miješalici kašasto izmiksati zrna soje s malo kipuće vode, a potom umiješati preostalu kipuću vodu. Procijediti masu kroz vlažnu lanenu krpu i dobro iscijediti svu tekućinu. Dobiveno mlijeko kuhati 5-8 minuta uz neprestano miješanje. Kuhanjem se uništava štetna tvar u sirovoj soji, tripsin inhibitor. Ostatak mase koji je ostao u krpi zove se okara. Može se osušiti u pećnici i dodavati raznim jelima, odrescima, tijestu za kruh itd. Sadrži vitamine i minerale, ali je siromašna bjelančevinama. Mlijeko se može koristiti kao obično kravlje mlijeko, a osobito je pogodno za osobe alergične na kravlje mlijeko i one koji ne jedu životinjsku hranu. Zbog visoke koncentracije fitoestrogena preporučuje se ženama u menopauzi, dvije čaše dnevno. Ne treba ga koristiti nakon operacije raka dojke jer veće unošenje estrogena može uzrokovati ponovnu pojavu raka.
M. K. dipl. ing.