Može li se smanjiti urod trešanja (postoji li neki način) da bi preostali plodovi bili krupniji?
Većina ploda trešnje je jedan od najznačajnijih kriterija o kojima ovisi cijena. Ona ovisi o sorti, podlozi i tehnologiji uzgoja. Prorjeđivanje plodova je jedna od mjera kojima je moguće povećati veličinu ploda. Na žalost, trešnja je problematična vrsta za prorjeđivanje i u Hrvatskoj nema puno praktičnih iskustava. Stoga se za povećanje krupnoće plodova trešanja mogu uporabiti američka iskustva koja su pokazala da se zadovoljavajuća krupnoa može postići ručnim prorjeđivanjem 50% cvjetova na svibanjskim kiticama u fenofazi pune cvatnje ili prskanjem mješavinom 2% ribljeg ulja i 2,5% kalcijevog sulfata s volumenom vode od oko 2000 l po hektaru oko 2 tjedna poslije pune cvatnje. Ručno je prorjeđivanje skupo i dugotrajno, a na velikim stablima i neizvedivo, stoga je kemijsko prorjeđivanje bolja opcija ako su stabla velika. Treba upozoriti da kemijsko prorjeđivanje ponekad može imati i prejaki učinak i dovesti do značajnog smanjenja priroda. Stoga savjetujem da ga prvo probate provesti na malom broju stabala, kako biste isprobali njegovu učinkovitost. Na temelju tako dobivenog iskustva obavite prorjeđivanje cijelog voćnjaka u sljedećoj godini.
prof. dr. sc. Tomislav JEMRIĆ