Kako otkloniti iz rakije loš miris i okus po plijesni?
Loš okus i miris po pljesni iz rakije se može otkloniti tako da se tretira s aktivnim ugljenom (aktivni ugljen možete nabaviti u poljoapotekama ili sjemenarnama). Navedeni nedostatak (okus i miris po plijesni) uglavnom se pojavljuje ako se za vrenje upotrebljava jako trulo ili pljesnivo grožđe odnosno voće, a može se pojaviti kao posljedica pljesnivog tropa.
POSTUPAK: Na 100 litara rakije dodaje se 50 gr. aktivnog ugljena. Aktivni ugljen dodaje se manjoj količini rakije i dobro promiješa, pa se ulije u sud s rakijom, te dobro promiješa. Nakon nekoliko dana otoči se rakija od istaloženog ugljena, zatim se kuša, pa ako još uvijek ima miris i okus po plijesni, postupak se ponavlja s novim ugljenom. Dodatkom aktivnog ugljena iz rakije se uklanjaju i dobre, tj. poželjne arome.
mr. M. ZORIČIĆ