Kakva je to tekuća sjetva naklijalog sjemena povrća, koje su vrste povrća i u čemu je prednost takvog načina sjetve?
Uspješnija izravna sjetva nekih povrtnih vrsta moguća je sjetvom sjemena naklijalog u optimalnim uvjetima i disperziranog u tekućem mediju, čime se ostvaruje ranije i istovremeno nicanje važno za ostvarivanje većeg sklopa, ujednačenog biljnog rasta i berbe. U usporedbi s konvencionalnom izravnom sjetvom “suhog” sjemena u tlo, najveća je prednost sjetve naklijalog sjemena, disperziranog u tekućem mediju, što se faza klijanja odvija u optimalnim uvjetima prije polaganja u tlo. Sjetvom naklijalog sjemena izbjegnuti su uobičajeni problemi koji se javljaju u proljeće tijekom klijanja u hladnijem tlu, a koji dovode do sporog i neujednačenog nicanja čija su posljedica manji sklop i prinos te kasnija berba. Ustanovljeno je da naklijale sjemenke različitih povrtnih vrsta (rotkvica, riga, špinat, blitva, peršin, mrkva, radič, cikla, matovilac, tikvica, krastavac i dr.) mogu nicati 10 do 20 dana ranije nego “suho” sjeme posijano u hladno tlo. Tehnika tekuće sjetve primjerena za komercijalnu proizvodnju još uvijek je u razvojno-istraživačkoj fazi, dok je na manjim površinama zbog jednostavnosti postupka prihvatljiva amaterskim i manjim proizvođačima povrća.
dr. G. K.