Sponzorirani prilog

Jabuka, kao i većina voćnih vrsta preferira duboka tla, jednoličnog profila, pjeskovito ilovastog sastava, bogata humusom i mineralnim hranivima. Najpogodnija tla za uzgoj jabuka su slabo kisela do neutralna, tla koja ne sadrže veće količine fiziološki aktivnog vapna. No još manje su pogodna jako kisela i kisela tla, slabo opskrbljena kalcijem čiji nedostatak u mesu plodova uzrokuje mnogobrojne neželjene promjene (fiziološke bolesti): staklavost, pjegavost lenticela, tamnu palež kožice i najčešće gorku pjegavost.


Na pojavu gorke pjegavosti veliki utjecaj ima omjer kalija i kalcija, pa tako i rezultati brojnih istraživanja pokazuju da ako je taj odnos u mesu plodova ispod 30. Tada gospodarskih šteta od ove bolesti nema. Ako je taj omjer veći od 30, tada primjerice kod osjetljive sorte Jonagold i Idared dolazi do značajnog propadanja plodova čuvanih u ULO hladnjači već sredinom ožujka. Ako je taj omjer nakon berbe veći od 35, takva se jabuka smatra vrlo rizičnom za čuvanje u tehnološki najboljim sustavima hlađenja, prilikom čega je udio fiziološki bolesnih plodova veći od 30%.

Kalcij je jedan od najvažnijih elemenata koji određuje kakvoću plodova jabuke. Njegov značaj i učinak ne možemo nadomjestiti drugim hranivima. Stoga je uravnotežena opskrba i gnojidba nasada jabuka kalcijem, uz kalcizaciju kiselih tala vrlo važna i zahtjevna agrotehnička mjera.

Kalcij je biljkama dostupniji pri većem sadržaju humusa (3-6%), optimalnoj pH vrijednosti (6,0 – 7,0) i pravilnom omjeru među pojedinim hranjivim elementima (npr. P:K = 1:2). Pri ukupnim godišnjim oborinama većim od 700 mm, kalcij se ispire čak i do 500 kg/ha, a ispiranje može biti još veće u ovisnosti od nagiba terena, tipa tla i ako su oborine učestalije.

Veći urod i bolja kvaliteta plodova

U suradnji s Agronomskim fakultetom, Zavodom za ishranu bilja, u razdoblju od godine dana provedeno je istraživanje učinkovitosti Holcim Agrocal (Ca+Mg) proizvoda na urod i kvalitetu ploda jabuka sorte Idared. Rezultati kemijskih analiza pokazali su kako je u godini dana primjenom 9 t/ ha Holcim Agrocal® (Ca+Mg) proizvoda ostvaren porast pH vrijednosti tla od 20,6% u sloju 0-30 cm te 20,36% u sloju 30-60 cm dubine u odnosu na početnu pH vrijednost od 4,75 i 4,42. Nije za zanemariti da su također manje količine proizvoda od 3 t/ha polučile dobre rezultate te je zabilježeno povećanje pH vrijednosti od početnih 4,55 na 5,33 (17,14%) na dubini od 0-30 cm te sa 4,48 na 4,99 (11,39%) na dubini 30-60 cm u godinu dana. Holcim Agrocal® (Ca+Mg) proizvodi imali su značajan utjecaj na mineralni sastav ploda, a time i na kvalitetu ploda.

Povećanje koncentracije kalcija u svježem mesu neoguljenog ploda u odnosu na kontrolnu varijantu iznosila je 37,3% pri manjim količinama do 92,6% pri najvećim količinama primjerenog Holcim Agrocal® (Ca+Mg) proizvoda. Povećanje koncentracije magnezija u plodu iznosilo je 18,3% pri manjim količinama do 55,7% pri najvećim količinama primjerenog Holcim Agrocal® (Ca+Mg) proizvoda. Proljeće je pravo vrijeme da pripremite vaše voćnjake, doba je cijepljenja voćki i nadohranjivanja tla. Rezultati provedenih istraživanja mogu poslužiti kao poticaj da napravite analizu tla i ovisno o rezultatima primijenite Holcim Agrocal proizvode u neutralizaciji štetne kiselosti tla za voćne vrste koje su osjetljive na nedostatak kalcija.

Na web stranici www.holcim.hrPoljoprivreda možete pronaći koje su preporučene količine za provedbu kalcizacije. Vrijednosti su dobivene u suradnji s Agronomskim fakultetom, Zavodom za ishranu bilja, a služe samo kao orijentir. Za svaki konkretan slučaj potrebno je obaviti analizu tla. PREPORUKA ZA PROLJETNU KALCIZACIJU: Holcim Agrocal ® (Ca+Mg) terra plus i Holcim Agrocal® (Ca+Mg) prah iz razloga brže aktivacije i razgradnje u tlu.

Anja Jelavić dipl. ing. agr.,
+385 98 98 22 629
Holcim (Hrvatska) d.o.o.,
Koromačno 7b, 52222 Koromačno
Pogoni: Kamenolom u Očuri,
Očura 47/a, Lepoglava
Kamenolom u Šumberu,
Tomaši 200, Šumber, Nedešćina
www.holcim.hr/Poljoprivreda,
holcim-hrvatska@lafargeholcim.com

Prethodni članakInoks spremnik uhvatio hrđu, kako to riješiti?
Sljedeći članakPotpore za zapošjavanje na OPG-u
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.