Od skromne užine do traženog specijaliteta

498
greblica

Stranice u tiskanom izdanju: 3

Kulturno-umjetničko društvo „Oštrc“ i ove je godine početkom srpnja organiziralo Dane rudarske greblice u Rudama kraj Samobora. Manifestacija je posvećena istoimenom autohtonom slanom kolaču čija priprema seže u 19. stoljeće kad je mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa, greblica često bila jedina okrepa tijekom cjelodnevnoga napornoga rada, a tadašnja jedina užina skromnih rudara danas je specijalitet kojim se ponose ne samo Rude, već i susjedni Samobor.

Nekada davno, dok su Rudari još uistinu bili rudari, a njihove žene radile u polju i djeca čuvala blago, započela je priča o kolaču koji je danas zaštitni znak svakog rudarskog doma. U skromnim kućanstvima toga doba posluživao se kao glavno jelo, dostupno i najsiromašnijima, a ime je dobio po greblici, drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći. Jedini pisani trag o pripremi kolača ostavio je Milan Lang u svom najznačajnijem djelu “Samobor – narodni život i običaji”, u kojem se greblica spominje kao tanki kolač od sira i oraha.

Zahvaljujući udruzi Rudarska greblica, krajem 2007. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je pripremu kolača Rudarska greblica nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Tim rješenjem zaštitu je dobila i sama priprema kolača koja se razlikuje samo po umješnosti domaćice koja ga priprema, dok se osnovna pravila moraju slijediti ako kolač nosi ime Rudarska greblica. Ona mora biti slana, nadjevena samo sirom ili sirom s dodacima (orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive, špinat), tijesto ne smije biti debelo niti se smije dodavati puno kvasca. Nakon nacionalne zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji, u postupku je i zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. 

Program manifestacije počeo je gastro susretima kod rudnika sv. Barbara, a tema ovogodišnjih susreta je bio kotlić. Pobjednička ekipa u sastavu Ana Geušić, Ivanka Fresl i Nataša Naglić osvojila je stručni žiri telećim jastučićima punjenima s tri vrste gljiva, domaćim vrganjima, bukovačama i šampinjonima te obogaćenim mesom iz pečenica, vinom i umakom od gljiva.

Nagrađene su i greblice od sira i oraha koje su ispekli posjetitelji. U konkurenciji od čak 16 greblica  proglašena je greblica rudarske snahe Biserke Načkar.

Svo vrijeme trajanja programa posjetitelji su mogli, uz stručno vodstvo, posjetiti obnovljeni Rudnik svete Barbare, kojim upravlja KUD Oštrc. Ovaj rudnik – muzej moguće je posjetiti svakog vikenda od 10 – 18 sati. Dočekat će vas članovi KUD-a, vodiči i Rudari koji su i sami sudjelovali u obnovi rudnika, ponosni na svoju povijest uz entuzijazam mladih ljudi iz Ruda koji poštuju, njeguju i vole tradiciju svoga mjesta.

I ovi su Dani rudarske greblice bili vrlo uspješni. Puno se „tancalo i popevalo“, još više se veselilo, družilo i upoznavalo baštinu. A Rudari „veliju“ da je to najvažnije!

Postavi pitanje autoru klikom ovdje