S prestankom vrućina, jutarnjom maglom i svježim noćima u vrtove ušeta jesen i kad pomislimo da je raskošnoj cvatnji kraj, u punoj se ljepoti pokažu trajnice jesenske cvatnje.

Trajnice su biljne vrste koje živci mekani i zeleni te mogu odumrijeti u nepovoljnim vremenskim prilikama (polugrmovi). Mogu biti zeljaste ili zelene. Razlikuju se s obzirom na način (uspravne, jastučaste i puzajuće) i visinu rasta (od niskih, visine svega nekoliko centimetara, do vrlo visokih koje premašuju i 2,5m. Cvatu i tvore sjeme cvjetne trajnice i trave, dok se paprati generativno razmnožavaju sporama. Tijekom cijele godine moguće je imati u vrtu neku cvatuću trajnicu, od vjesnika proljeća, do kasnog ljeta i jeseni bogate pomalo zagasitim bojama zvjezdana (Aster) sve do zime kad cvate kukurijek.

Porodici glavočika (Asteraceae) pripada više različitih vrsta trajnica jesenske cvatnje: zvjezdani (Aster), pupavica (Rudbeckia), hudoljetnica (Erigeron), no predstavnike imaju i druge porodice, Naročito su atraktivne trave u kombinaciji sa žednjacima.

trajnice
Hylotelephium spectabile

Zvjezdani su naročito atraktivni

U tradicijskim seoskim vrtovima uz ogradu raskošno procvatu zvjezdasti cvatovi zvjezdana (Aster), sivomodri ili prljavo ružičasti. Oštrolisni zvjezdan (Aster novae-angliae) traži dobro obrađeno, plodno, vlažno tlo na sunčanim ili djelomično zasjenjenim položajima. Visine je do 150 cm, uspravnog rasta i razgranat. Svi su izboji obrasli tankim, duguljastim listićima s ljepljivim dlačicama. Cvate u tamnopurpurnoj, krvavocrvenoj, crvenoj i ružičastoj boji. Uzgaja se kao soliterna biljka unutar cvjetne gredice u vrtovima.  Otporna je na bolesti.

Glatkolisni zvjezdan (Aster novi-belgii) nižeg je rasta te naraste 80 – 130 cm. Boja cvjetova kreće se o ljubičaste do plave, raznih nijansi crvene, ponekad bijele boje. Sade se na gredice, često uz ogradu. Mogu se koristiti i za rez.

Pupavica (Rudbeckia fulgida) je zeljasta trajnica visine 50 – 80 cm, najviše 120 cm. Grmolikog je rasta i obilne cvatnje. Cvatne glavice su promjera oko 5 cm, gusto raspoređene i manje u odnosu na druge vrste roda. Boje cvjetova kreću se od žute do narančaste. Koriste se za sadnju cvjetnih gredica, a također i za rez.

Hudoljetnica (Erigeron speciosus) je grmolika trajnica visine 40 do 60 cm, vrlo bogate cvatnje. Bazalni listovi su lancetastog oblika, a i čitava stabljika je obrasla naizmjenično poredanim listovima. Cvate bijelo, ružičasto, plavo i ljubičasto. Koristi se za sadnju na cvjetnim gredicama.

Žednjak (Hylotelephium spectabile) pripada porodici tustika (Crassulaceae). To je otporna trajnica visine 30 do 70 cm koja vrlo dobro uspijeva u vrućim i suhim uvjetima. Uspravnog je grmolikog rasta. Listovi su mesnati i kožasti, sjajno zeleni, jednostavnog ovalnog oblika, nazubljeni, 8 cm dugi, 5 cm široki. Cvatne glave su tanjurastog oblika promjera 15 cm, a sastoje se od mnogo sitnih zvjezdastih cvjetića ružičaste, ljubičaste, crvene do smeđe boje. Koriste se kao pokrivači tla, za kamenjare i sadnju cvjetnih gredica u vrtovima. Posebno lijepo izgledaju u kombinaciji s ukrasnim travama.

trajnice
Rudbeckia fulgida

Ukrasne trave

Ukrasne trave koje svoju maksimalnu ljepotu postižu u jesen su kovilje (Stipa gigantea), perasta oštra trava(Pennisetum × advena ‘Rubrum’), modra beskoljenka (Molinia caerulea subsp. caerulea ‘Variegata’), kineski šaš (Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ i ‘Ferner Osten’), prugasta japanska trava (Hakonechloa macra ‘Alboaurea’) te pampas trava (Cortaderia selloana Silver Feather (‘Notcort’).

Trave je najbolje orezivati u proljeće tako da se škarama uklone uveli dijelove, a zimzelene samo pograbljaju i ostave do proljeća. Važno je poznavati način rasta svake vrste jer neke oblikuju busen, dok se druge šire rasprostranjivanjem korijenja kroz tlo.

Ove prekrasne trajnice uglavnom traže suhe položaje, izložene suncu ili u djelomičnoj sjeni. Dobro podnose sušne uvjete. Žednjacima i travama cvatovi su uklanjaju krajem zime, početkom proljeća, a ovdje predstavljenim trajnicama iz porodice glavočika ocvale cvatove najbolje je ukloniti nakon cvatnje, krajem listopada, nakon što se izgubi ljepota cvatnje poslije prvih jesenjih mrazova.

trajnice
Stipa Gigantea

Pročitajte još: Trajnice proljetne cvatnje, Kako razmnožiti trajnice?