Premda se iseljavanje kompletnih obitelji itekako odražava na smanjenje učeničke populacije,  Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja i dalje uspijeva zadržati dovoljan broj upisanih učenika prvih razreda.

S obzirom na situaciju, možemo biti zadovoljni jer imamo 450 polaznika i nemamo problema s upisima novih učenika.  Dok druge poljoprivredne škole bilježe drastične padove, kod nas je broj učenika smanjen za samo jedan razredni odjel, ali to ne utječe na rad škole i zaposlenika, kaže zamjenica ravnatelja  Ružica Zucić, dipl.ing.prof.savjetnik.  

Učenici za upis u srednju poljoprivrednu školu, pokazuju interes prvenstveno iz razloga što dolaze s okolnih, već postojećih obiteljskih gospodarstava koja su osnovali njihovi roditelji. To su nam potvrdili učenici 1.a. razreda,  Robert Anđić i Luka Miović iz Privlake, koji su upisali smjer agrotehničar. Roditelji obojice polaznika obrađuju zemlju, a oni pomažu pri radovima pa im je poljoprivredna škola bila prvi izbor.

– Ispunjena su moja očekivanja što se nastavnog dijela tiče. Ipak najinteresantnija je praktična nastava. Bliski su mi takvi radovi jer sam i dosada pomagao roditeljima, kaže Robert.

Luka planira odlazak na fakultet i osnivanje  vlastitog OPG-a.

Vjerojatno ću na početku raditi zajedno s roditeljima, a onda se osamostaliti. Nastojat ću primijeniti stečena znanja. U bavljenju zemljom vidim svoju budućnost. Nastava je zanimljiva, bolje je nego u osnovnoj školi. Najteža je anatomija i stočarstvo, ima puno pisanja i učenja, obilno je gradivo, ali sve se mora savladati, kaže Luka.

Nastavit ću obiteljski posao!

Marin Mrđan učenik 4.a razreda, smjer agrotehničar, približava se kraju srednjoškolskog obrazovanja koje je također upisao kako bih pomogao roditeljima u vođenju  obiteljskog gospodarstva.

-Cilj mi je nastaviti obiteljski posao i unaprijediti ga stečenim znanjima. Isključivo me zanima ratarstvo jer već sada imamo posijanih ratarskih kultura na 400 hektara. Fakultet ću zbog opsega posla vjerojatno upisati izvanredno, kaže Marin.

No, srednja poljoprivredna škola zanimljiva je i onima koji nisu imali doticaja sa zemljom, niti njihovi roditelji imaju obiteljska gospodarstva. Ali oni imaju planove okrenuti se nekim drugim profesijama vezanim za poljoprivredu.

Nemam nikakvih iskustava u poljoprivrednim poslovima. Plan mi je upisati Poljoprivredni fakultet i možda u ovoj školi raditi kao profesor. Najviše me interesira botanika. Gradivo nije lagano iako je uvriježeno mišljenje da je strukovna škola lakša. Istina je da su profesori fleksibilniji, izlaze nam u susret, znaju da je zahtjevno jer je tu i praktična nastava pa nam pružaju maksimalnu podršku, kaže Mihal Klarić učenik 4. razreda.

Iako većina učenika razmišlja o ostanku na vlastitim imanjima, pa zbog toga upisuju smjer agrotehničar, za one koji se planiraju okušati u nekoj od europskih zemalja, taj program ima jednu veliku prednost. Riječ je o programu koji ima europass, u svim zemljama Europske unije jer je usklađen s predviđenim europskim programima, a što olakšava zapošljavanje na prostorima diljem Europe.

Planiraju graditi praktikum

Realizacijom EU projekata učenici stječu veće kompetencije u praktičnoj nastavi, a škola bolju suradnju s obiteljskim gospodarstvima i znanstvenim institucijama.

Maksimalnu prednost Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci stekla je 2018. godine imenovanjem u  Regionalni centar kompetentnosti za podsektor poljoprivrede i jedna je od pet centara izvrsnosti u Slavoniji i Baranji. Trenutno je u fazi prijave projekata za izgradnju infrastrukture. Za prvu fazu europskog projekta kojim se planira centar za suvremene tehnologije i obrazovanje, već su aplicirali, a drugu fazu završavaju. Jedan dio sredstava planiraju uložiti u edukaciju nastavnika i polaznika, kroz cjeloživotno obrazovanje.  

Za prvi dio projekta predviđena su sredstva 30 milijuna kuna, a projekt se realizira zajedno s Vukovarsko srijemskom županijom koja je prijavitelj, a škola nositelj. Partner nam je srednja škola Ilok. Druga faza je od tri do pedeset milijuna kuna i očekujemo da ćemo uspjeti povući veću količinu novca. Odnos edukacije i opreme je 70 naprama 30. Škola partner nam je Obrtničko industrijska škola Županja, a partneri Fakultet biotehničkih znanosti iz Osijeka, i tvrtka Vinka d.d. koja se bavi preradom, doradom i skladištenjem voća i povrća. Oni su nam interesantni kao partner stoga što i mi u novoizgrađenom dijelu planiramo graditi praktikum, jedan mini pogon gdje će se raditi dorada, prerada i skladištenje voća i povrća, sušenje, sokovi, džemovi od naših sirovina, objasnila je zamjenica ravnatelja Zucić.

Realizacijom ovih projekata omogućit će se učenicima stjecanje većih kompetencija u praktičnoj nastavi, dok će škola imati mogućnost uspostaviti kvalitetniju  suradnju s obiteljskim gospodarstvima i znanstvenim institucijama. 

Škola će time napraviti veliki iskorak u budućnost, a koji je započela prije desetak godina iskoristivši otprilike 25 milijuna kuna sredstava dobivenih iz EU fondova, raznih ministarstava te jedinica regionalne i lokalne samouprave. U okviru tih aktivnosti kupljeno je zemljište pa škola ima 33 hektara vlastite površine, od ukupnih 52 hektara ratarskih površina koje obrađuje u suradnji s PIK-om Vinkovci. Zahvaljujući sudjelovanju na projektu instaliranog sustava za navodnjavanje vrijednog 7,5 milijuna kuna, ova strukovna škola ima 10,5 hektara pod navodnjavanjem. Na tom su dijelu podigli voćnjak na 2,5 hektara, a s Lions klubom posadili 35 sadnica autohtonih jabuka.

 – Na našim površinama uz ratarske kulture proizvodimo kupus, rajčicu, presadnice cvijeća. Višak prodajemo preko učeničke zadruge Agrom na kućnom pragu. U našem su asortimanu suhe šljive, ocat, džemovi, krastavci, salata i drugo povrće. Jedan dio ostavljamo i za hidropon gdje učenici mogu upoznavati sezonsku proizvodnju. Bitno nam je da polaznici prolaze sve faze. A ujedno novcem od prodaje financijski olakšavamo i učenicima i roditeljima jer se pokrivaju troškovi ekskurzija, maturalnih večeri i drugih događanja, kaže Zucić.  

Prvo mjesto na Word skillsu

Poljoprivredno šumarska škola osnovana je prije 65 godina pod nazivom “Savezna srednja stručna škola za obrazovanje učenika u poljoprivrednom strojarstvu”. Škola je imala izuzetnu reputaciju pa su ju prije Domovinskog rata prozvali “Zelena gimnazija”, a pohađalo ju je čak 1200 učenika.

Školu trenutno pohađa 450 učenika u 25 razrednih odjeljenja i 9 obrazovnih programa. U četverogodišnjim programima su:  agrotehničar, što je noviji smjer, koji sada pohađa treća generacija, to je zanimanje koje se upisuje među prvima. Uz njega tu su još fitofarmaceut i šumarski tehničar. U trogodišnjim programima su zanimanja: mehaničar poljoprivredne mehanizacije, cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik i vrtlar, a u prehrambenim programima su  zanimanja za pekare i mesare. Obrazuju se i učenici s teškoćama u razvoju, za pomoćne vrtlare i pomoćne pekare.

Uglavnom su tu djeca vlasnika OPG-a, koja će ostati na svom imanju jer ima puno OPG-ova gdje nije nitko zaposlen jer su nositelji gospodarstva u državnim ili javnim službama. Učenici se već tijekom školovanja dogovaraju da rade na OPG-ovima drugih učenika, odnosno njihovih roditelja. Dosta njih odlazi na fakultet, petoro se upisalo na Agrobiotehnički fakultet u Osijeku,  jedan na Prehrambeno-tehnološki. Bilo bi i više,  ali problem su strani jezik i matematika. No, imamo sjajnih uspjeha. Naš je učenik Mirko Vukoja, prošle godine, osvojio prvo mjesto na Word skillsu, i za nagradu dobio izravan upis na zagrebački fakultet, ali on to nije iskoristio već se redovnim putem upisao na fakultet u Osijeku. Ima još pozitivnih primjera gdje “povlače” sestru ili brata pa školu pohađa po troje djece iz jedne obitelji. A imamo i primjer dvoje učenika koji su se s roditeljima iselili u inozemstvo, ali su se vratili živjeti kod bake kako bi se obrazovali u našoj školi, ističe ponosno zamjenica ravnatelja Ružica Zucić. 

Poljoprivredno-šumarska škola u Vinkovcima ima brojne proizvodne površine
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Slika-2.-1024x768.jpg
Razni obrazovni programi sadrže praktičnu nastavu i uzgoj povrća, voća i ratarskih kultura
U zaštićenim prostorima učenici se upoznaju sa sezonskom proizvodnjom i hidroponskim uzgojem
Milenijska fotografija – Dan kravate
Školski vrt

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje