Pravilnom i pravovremenom gnojidbom te odgovarajućim količinama, biljci dajemo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, a sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. Najbolji način je odraditi gnojidbu prema analizi tla kako bi ona bila uravnotežena. Na taj način biljci nadoknađujemo sve što je u manjku, osiguravamo ravnotežu hraniva u tlu, dodajemo organsku masu te ako radimo s organskim gnojivima, obogaćujemo tlo na prirodan način. Odabirom organskih gnojiva Pro-eco, svojim kulturama dajete najveći udio hraniva dostupan na tržištu.

Iz ponude izdvajamo gnojiva svjetski poznatog proizvođača ILSA S.p.A. koja su dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

    Hraniva brzo dostupna biljci

Hraniva su već 7-10 dana nakon aplikacije dostupna biljci. Kod ovih gnojiva ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, jer je njihova glavna karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. Sva su gnojiva organskog porijekla, a baza im je agrogel, goveđa koža, perje, kopita i rogovi stoke. Zbog baze agrogela, hraniva se sporo otpuštaju, što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu. Prednost im je da ne degradiraju tlo, ne zagađuju podzemne vode nitratima te popravljaju mikrobiološka svojstva tla.

U ponudi se nalaze i mala pakiranja gnojiva, dostupna u kanticama od 4 ili 5 kilograma. Osim u malim pakiranjima, gnojiva su kao i do sada dostupna u pakiranjima od 25 kilograma, a oblik granule ih čini pogodnim za aplikaciju.

Tvrtka Pro-eco iz asortimana ILSA gnojiva u ponudi ima različite formulacije NPK gnojiva Bioilsa 7:7:7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0. U ponudi se nalazi i dušična prihrana Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, Professional N a ujedno je u ponudi i dušično gnojivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja. Ilsaneem djeluje odbijajuće na više od 200 zemljišnih štetnika. Za nedostatak željeza tu je idealno gnojivo Gradual 25 Fe koje uz 5% željeza sadrži i 6% dušika.

Ekološka peletirana gnojiva StyriaFert

U asortimanu tvrtke Pro-eco nalaze se i ekološka peletirana gnojiva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power. U ponudi se nalazi 5 vrsta gnojiva: StyriaFert N+, StyriaFert Veggie, StyriaFert Powerkorn, StyriaFert NP, StyriaFert NPK.

StyriaFert N+ je organsko dušično gnojivo s 13% dušika uz dodanih 2% kalcija. Gnojivo zadovoljava proizvodnju po Demeter smjernicama.

StyriaFert Veggie NPK formulacije 5:2:2 također zadovoljava proizvodnju po Demeter smjernicama. Gnojivo je 100% biljnog podrijetla i sadrži kakao ljuske koje imaju odbijajuće djelovanje na zemljišne štetnike te umanjuju štete kod njihovih napada.

StyriaFert Powerkorn je formulacije 7,5:11:0,2 s dodanih 12% kalcija.

StyriFert NPK je formulacije 8:6:7 s dodanih 8% kalcija, dok je StyriaFert NP formulacije 10:8:0,5 s dodanih 8% kalcija.

Sva StyriaFert gnojiva sadrže dodani kalcij što ih čini pogodnim za primjenu na kiselim tlima. Uloga kalcija je održavanje pH reakcije tla i time neposredno utječe i na raspoloživost drugih hraniva u tlu. Tla siromašna kalcijem često imaju nisku pH vrijednost, što se ovisno o sorti i vrsti nepovoljno odražava na rast i razvoj biljke.

StyriaFert gnojiva su pakirana u vrećama od 25 kilograma, a oblik granule ih čini pogodnim za aplikaciju postojećom agrotehnikom. Gnojiva su vrhunske kvalitete, uz brojne prednost od kojih posebno ističemo – povećanje plodnosti tla, povećanje prinosa, poboljšanje strukture tla.

Primjenom StyriaFert gnojiva aktiviraju se mikroorganizmi te se potiče nastanak humusa. Ovisno o vlažnosti tla i vremenskim uvjetima, hraniva su biljci dostupna nakon 7-10 dana.

Sadite li masline, voćke ili vinovu lozu preporučamo uz naša organska gnojiva upotrijebiti Azomite®, kako bi sadnica bila optimalno opskrbljena potrebnim mineralima i elementima.

Azomite® sadrži više od 70 minerala i elemenata u tragovima koji se nalaze u optimalnom omjeru i neophodni su za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica. Mnogi od tih elemenata s vremenom su se, uslijed intenzivne poljoprivredne proizvodnje i najčešće uzgojem monokulture, iscrpili iz tla te ih je potrebno nadoknađivati proizvodima koji sadrže optimalne omjere mikro i makro elemenata.

Pro-eco gnojiva su vrhunske kvalitete, jednako su pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima, a s obzirom na odnos hraniva i samu cijenu gnojiva, broj zadovoljnih kupaca Pro-eca svake se godine povećava. Naime, po kilogramu hraniva (dušik, fosfor, kalij), Pro-eco gnojiva imaju najnižu cijenu. Visoki udio hraniva smanjuje količinu gnojiva koja se treba unositi u tlo.

Sva gnojiva iz Pro-eco asortimana posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju.

Prethodni članakGnojidba ozimih žitarica prije sjetve
Sljedeći članakBespovratne potpore za kratke lance opskrbe
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.