Biljke za uspješan rast i razvoj trebaju zadovoljiti osnovne potrebe. To su kvalitetna voda, zrak, odgovarajuće tlo, svjetlo i toplina. U slučaju da je bilo koji od navedenih čimbenika u manjku ili suvišku i ako takvo stanje potraje, biljka može stradati. U posljednje vrijeme sve se češće suočavamo s ekstremnim vremenskim prilikama: vrućim i suhim ljetima, iznenadnim bujicama i poplavama, vjetrovima koji lome grane i čupaju stabala iz tla.

Postavlja se pitanja kako odabrati ukrasnu biljnu vrstu za privatni ili javni prostor, koja će biti otporna na ekstremne vremenske prilike, s malom vjerojatnošću da će ugroziti korisnike tog prostora ili njihovu imovinu.

            Vjetar uzrokuje ,,stres” biljkama    

Vjetar utječe na veličinu biljke, na njen rast i razvoj na mnogo načina. Skraćeni rast i nenormalan razvoj rezultat je pretjeranog kretanja uzrokovanog vjetrom. To je uobičajena pojava koja se primjećuje kod biljaka koje rastu u vjetrovitim područjima. Osim što narušava odnos korijen – tlo, kombinacija vjetra i sunca utječe na veličinu biljke što može dovesti do sušenja njenih dijelova. Vjetar povećava gubitak vode isparavanjem i snižava temperaturu zraka oko biljaka, što usporava rast. Kao rezultat toga, biljkama koje su izložene vjetru potrebno je više zalijevanja ili će doći do vodenog stresa, a posljedično tome i do ugibanja.

Vjetar je zrak u pokretu, a jaki vjetrovi mogu uzrokovati da se biljke pretjerano ljuljaju, neprekidno povlačeći njihovo korijenje. Ovo neprekidno kretanje ometa sposobnost korijena da ostane prizemljen u tlu pa su moguće vjetroizvale pogotovo kod vrsta plitkog korijena i bujne krošnje. Snažni vjetrovi također mogu oštetiti biljke udarajući ih, narušavajući njihov rast.

Konačno, vjetar može širiti patogene s jednog mjesta na drugo, posebno kad ih prati kiša. Kiša koja pada s vjetrom može proširiti spore sa zaraženih biljaka na zdrave, brzo inhibirajući njihovu sposobnost održavanja zdravog rasta i veličine biljke.

Biljke od vjetra možemo štiti mehaničkim barijerama poput ograda od drva, mrežastih zaslona i rešetkastih panela pa sve do zidova koji mogu predstavljati učinkovite vjetrozaštitne barijere. Također, sadnjom biljaka koje su otporne na jak vjetar mogu se zaštiti i one nešto manje otporne.

            Koje su biljke otporne?

Neke od vrsta otpornih na vjetar koje ujedno djeluju i dekorativno u vrtu su oskoruša (Sorbus domestica), kaki (Diospyros kaki), drijen (Cornus sp.), udikovina (Viburnum opulus), božikovina (Ilex aquifolium), dlanolisni javor (Acer palmatum), žalosna vrba (Salix babylonica). Oskoruša, drijen i kaki su vrste koje osim što izgledaju lijepo, imaju i ukusne plodove. Udikovina, božikovina i žalosna vrba su vrlo lijepe ukrasne vrste koje su se tradicionalno nalazile u vrtovima ili kao žalosna vrba češće na javnim mjestima. Dlanoliki javor je niže stablo (8-10 m), bogate krošnje, vrlo dekorativno pa se stoga često sadi na okućnicama.

Zajednička obilježja biljnih vrsta koje su otporne na vjetar su savitljivost stabljiki i grana koje im omogućuje povijanje i ljuljanje bez pucanja. Često se radi o vrstama malih i uskih listova. Osim ukrasnog drveća i grmlja, otporne na vjetar i vrlo dekorativne u vrtu su i ukrasne trave od kojih su neke vrste i vrlo otporne na sušne uvjete.

Prilikom odabira vrsta za uređenje prostora svakako je preporučljivo dati prednost autohtonim vrstama koje su najbolje prilagođene staništu i uvjetima koji na njemu vladaju. U vjetrovitim područjima potrebno je izbjegavati biljke plitkog korijena i raskošne krošnje (npr. jela, smreka), vrste lomljivih (breza), teških (platana) grana koje mogu ugroziti živote i imovinu. Biljke je potrebno i pravilno njegovati, redovito uklanjanje suhih i bolesnih grane pazeći pri tome na statiku stabla. Nepravilno održavana stabla predstavljaju opasnost i kod jakih naleta vjetra i kod obilnih snježnih padalina.

Vjetroizvale stabala tijekom velikih udara vjetra, Izvor: https://sibenskiportal.rtl.hr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje