Rod ciklama (Cyclamen) pripada porodici jaglačevki (Primulaceae), a broji više od 20 vrsta. Svima im je zajedničko da u tlu razvijaju gomolj. Sredinom kolovoza u šumama našeg kontinentalnog pojasa zamirišu ciklame (Cyclamen purpurascens): ružičasto purpurni cvjetovi slatkastog mirisa cvatu od sredine ljeta do duboko u jesen. Vrsta (Cyclamen hederifolium) samonikla je pak u šumskim područjima, između grmlja i u stjenovitim područjima Mediterana. Cvate krajem ljeta i u jesen, listovi ostaju preko zime, a prije ljeta kad dozrijeva sjeme, nestaju.

U vrtnim centrima pak jesen najavljuju sobne ciklame (Cyclamen persicum). Premda su nekad bile uobičajene kao sobne biljke, novi kultivari dobro podnose jesenje temperature na otvorenom. Na verandama i hladnim stubištima mogu i prezimjeti. U uvjetima suvremenih interijera, uz visoke temperature i suhi zrak, brzo ocvatu.

Mogu podnijeti i do -5 °C

Vrsta Cyclamen persicum (perzijske ciklame) je mala i kompaktna lončanica. Može se koristiti za dekoraciju ulaznih prostora, balkona, terasa, prozorskih dasaka i žardinjera tijekom jeseni. Premda se radi o vrsti koja potječe iz mediteranskog područja i odgovaraju im temperature u rasponu od 5 do 21 ⁰C tijekom jesensko zimskog razdoblja, noviji kultivari nastali križanjima s drugim vrstama mogu podnijeti i temperature do -5 ⁰C. Uz odgovarajuću njegu, ciklame je moguće održati i za naredne sezone cvatnje.

Nažalost, nisu potpuno otporne na mraz što im ograničava upotrebu kao vrtne biljke u područjima s teškim zimama. Srećom, za to se mogu koristiti vrste poput Cyclamen coum i Cyclamen hederifolium.

Cvjetovi privlačnih boja, atraktivni listovi i cvatnja tijekom jesensko-zimskog razdoblja, kao i brojni kultivari različitih veličina rasta (Micro, Mini, Midi, Maxi, Magnum) i cvjetova čini ih vrlo popularnima. Prilikom kupnje preporučljivo je birati biljke sa što više neotvorenih pupoljaka kako bi biljka što dulje cvala kod korisnika.

U vrijeme cvatnje potrebno je ciklamu držati na svjetlom mjestu, ali zaštićenu od izravnog sunca, održavati supstrat vlažnim, ali nikako premokrim kako ne bi došlo do truljenja korijenja i gomolja. Kad ocvatu svi cvjetovi, listovi počnu žutjeti i propadati. To je znak da počinje razdoblje mirovanja. Potrebno je ukloniti svo odumrlo lišće, gomolj se može izvaditi i posaditi u novi supstrat. Sadi se na način da najmanje jedna trećina gomolja bude iznad njegove površine. Poželjno je da biljke budu u sjeni na hladnijem mjestu. U tom razdoblju nije potrebno zalijevanje niti prihranjivanje.

ciklame
Noviji kultivari ciklama zimi mogu podnijeti i do -5 Celzijevih stupnjeva

ciklame
Ciklame cvatu u prirodi do duboko u jesen

Uobičajeni problemi

Listovi postaju žuti: kao što je prethodno spomenuto, lišće će požutjeti nakon sezone cvatnje. Postoji i mogućnost da biljka ima previše izravne sunčeve svjetlosti, da je vlaga zraka preniska ili biljka nedovoljno zalijevana. Kratak životni vijek cvjetova: može biti posljedica suhih i toplih uvjeta ili nedostatka vode.

Listovi su mekani i viseći, a biljka meka u sredini: uzrokovano prekomjernim zalijevanjem. Pod hitno treba izliti višak vode iz tanjurića ili dekorativne posude. Biljku tada treba pokušati spasiti tako da se pusti da se supstrat prosuši te nastaviti s umjerenim zalijevanjem.

Njega ciklame

Temperatura: idealne su niske temperature 10 – 18 °C, pa je potrebna hladna soba bez centralnog grijanja, hladna i svjetla veranda ili stubište.

Svjetlo: kad ciklama cvate, potrebno je dosta svjetla, ali bez izravne sunčeve svjetlosti.

Zalijevanje: zalijeva se kad supstrat postane gotovo suh na dodir. Dobra metoda za zalijevanje je da se posuda za biljke stavi u mlaku vodu i omogući supstratu i biljci da upije što je više moguće. Zatim da se ocijedi prije nego što ju se stavi u ukrasnu posudu.

Za uzgoj ciklama potreban je bogat, ocjediti supstrat za lončanice koji zadržava vodu, ali ju i dobro odvodi.

Gnojivo: razrijeđeno tekuće gnojivo može se koristiti jednom svaka 2 tjedna dok je biljka u vegetaciji.

Ponovno sađenje: nakon cvatnje odrežu se ocvali cvjetovi, žuti i suhi listovi, a gomolj presadi tako da barem jedna trećina gomolja bude iznad površine supstrata.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje