Svakako je poželjno s početkom hladnijeg i vlažnijeg doba, kad se počinju aktivirati virusi i kad manje vremena provodimo u prirodi, osnažiti svoj imunitet kako bi se organizam lakše i brže izborio i općenito bio otporniji. Mlijeko se smatra najkompletnijom prirodnom hranom te sadrži sve sastojke neophodne za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

Kad se isto to mlijeko fermentira, događaju se brojne promjene na sastojcima mlijeka. Fermentaciju provode bakterije mliječne kiseline koje razgrađuju mliječni šećer (laktozu). Pri tomu nastaje kiselina i produkti koji pridonose okusu i teksturi fermentiranog mlijeka. Osim što jogurt, odnosno fermentirana mlijeka, sadrže dobre žive bakterije koje pozitivno utječu na zdravlje, sadrže i bioaktivne komponente. One nastaju tijekom fermentacije i također imaju mnoge koristi za naše zdravlje.

Dobre bakterije iz fermentiranih mlijeka

U fermentirana mlijeka spadaju jogurt, kiselo mlijeko, kefir, voćni jogurti i probiotička fermentirana mlijeka.

Fermentirano mlijeko s probiotičkim bakterijama vrlo je popularno zbog dokazanog pozitivnog učinka na zdravlje. Probiotičke bakterije sastavni su dio našeg probavnog sustava te njihovom konzumacijom poboljšavamo svojstva mikroflore. Osim toga, fermentirana mlijeka koja sadrže probiotičke bakterije imaju znanstveno dokazani učinak na poboljšanje funkcije imunološkog sustava.

Fermentirano mlijeko je čak dva puta probavljivije u odnosu na nefermentirano mlijeko. Razlog tome je što se tijekom fermentacije proteini mlijeka razlažu na manje građevne jedinice kao što su peptidi i amino kiseline. Njih organizam može brže i bolje iskoristiti u odnosu na same proteine.

Nadalje, probavljivost fermentiranog mlijeka je bolja zahvaljujući tome što se dio laktoze iz mlijeka također razgrađuje. Tako osobe koje imaju problema s laktoza intolerancijom bez bojazni od probavnih smetnji mogu konzumirati čašicu fermentiranog mlijeka dnevno. Osim dobrih bakterija prisutnih u fermentiranom mlijeku i bolje probavljivosti u odnosu na mlijeko, kalcij koji se nalazi u fermentiranom mlijeku se bolje apsorbira u ljudski organizam. Fermentacijom mlijeka nastaje kiselina, a kalcij u kiselom mediju postaje topljiv.

Ljudski organizam može iskoristiti samo kalcij u topljivom obliku. Tako je i apsorpcija kalcija u organizam nakon konzumacije fermentiranog mlijeka značajno bolja u usporedbi s nefermentiranim mlijekom. Fermentirano mlijeko sadrži i vitamine potrebne za pravilan rast i razvoj te normalno funkcioniranje imuniteta. Sadrži vitamin B2 (riboflavin) koji je neophodan za dobivanje energije iz ugljikohidrata, masti i nekih aminokiselina. Riboflavin također, potpomaže apsorpciju i drugih vitamina iz B skupine kao što su tiamin (B2) i piridoksin (B6). Fermentirani mliječni proizvodi sadrže i vitamin B12 koji je neophodan za rast i razvoj stanica, pravilno sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca i funkcioniranje živčanog sustava.

Bioaktivni sastojci – zaštitnici zdravlja

Kao produkt fermentacije mlijeka nastaju i bioaktivni sastojci. Pojam bioaktivni sastojci odnosi se na određene sastojke hrane bilo da su prirodno prisutni ili se pak formiraju tijekom prerade. Oni imaju fiziološku i biokemijsku funkciju u organizmu čovjeka. Poznato je da mliječna industrija ima vodeću ulogu u razvoju funkcionalne hrane. Komercijalizirala je vrlo široku paletu proizvoda koji, npr. potiču imunološki sustav; reduciraju povišeni krvni tlak; bore se protiv gastrointestinalnih infekcija; pomažu pri redukciji tjelesne težine te pomažu u prevenciji osteoporoze. Bioaktivni sastojci nastali fermentacijom mlijeka imaju zaštitnu ulogu kod novorođenčadi i odraslih, protiv patogena i bolesti.

 class=
Jogurt u kombinaciji s orašastim plodovima i/ili voćem za izvrstan početak dana

Glavni bioaktivni funkcionalni sastojci nastaju iz proteina mlijeka i mliječne masti. Najbrojniji i najviše istraživani su bioaktivni sastojci nastali iz proteina mlijeka tzv. bioaktivni peptidi. Naime, bioaktivni peptidi pozitivno utječu na probavni sustav, podižu imunitet, poboljšavaju protok krvi te djeluju na bolju funkciju moždanih stanica. Postoje brojne znanstvene studije koje su potvrdile da biološki aktivni peptidi imaju i antimikrobnu, antivirusnu, antioksidacijsku i antihipertenzivnu, pa čak i antikancerogenu aktivnost.

Zato je svakako preporuka, da bi dugoročno osnažili svoj imunitet i brinuli o svojem zdravlju, svakodnevna konzumacija fermentiranog mlijeka. Ono sadrži obilje dobrih bakterija i bioaktivnih sastojaka koji itekako pozitivno utječu na naše zdravlje.