Svakodnevne namirnice lokalnog uzgoja našle su se na štandovima, na prostoru ispred osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) u sklopu Sajma OPG-ova, a sajamski ugođaj dodatno su obogatili mirisi langošica i domaćih suhomesnatih proizvoda, uz posebno pozitivno ozračje kakvo znaju stvoriti samo mladi studenti i studentice.

OGLAS

Peti, već tradicionalni Sajam OPG-ova pod nazivom „Zajedno na Zemlji“ i ove je godine održan u organizaciji osječkoga FAZOS-a, koji slavi svoju 63. godinu postojanja.

Otvorenju Sajma nazočila je zamjenica osječkoga gradonačelnika Jasenka Crnković koja je tom prilikom istaknula kako Grad Osijek podupire razvoj poljoprivrede kroz programe poticanja i programe poljoprivrednih mjera za osnivanje novih OPG-ova, programe za mlade poljoprivrednike, ekološku proizvodnju, investiranje u novu opremu i uzorkovanje tla.

Na štandovima ispred FAZOSA-a, sadašnji i bivši studenti ponudili su široku paletu proizvoda sa svojih OPG-ova ili gospodarstava svojih roditelja. Neki od njih vjerni su pratioci sajma iz godine u godinu poput uzgajivača lješnjaka ili proizvođača meda, no ovaj put našli su se i oni kojima je to prvo sudjelovanje i koji će tek preuzeti “kormilo u ruke” roditeljskog OPG-a.

Kćerka je upravo magistrirala prije mjesec dana na studiju Poljoprivrede pa će se sa mnom i sa suprugom Zoranom uključiti u kozarstvo i proizvodnju sira, kaže Sandra Lepoglavec vlasnica belomanastirskog obiteljskog gospodarstva.

Proširiti djelatnost odlučili su se zbog povećane količine mlijeka, koje su prodavali samo u okolnim selima, pa je sirana bila logično rješenje.

Novitet na sajmu svakako su bile i granole u ponudi višnjevačkog obrta Go Go Granola koji nudi jutarnji obrok bogat vlaknima i proteinima. –S domaćih OPG-ova nabavljamo lješnjake, bademe, med, žitarice iz “Zdrave hrane”. Sve sušimo u vlastitoj sušari i pečemo, a onda pakiramo kako bi kupci u vrećici imali uravnoteženi obrok, bogat vlaknima i proteinima. Pakete šaljemo diljem Hrvatske s obzirom da imamo web shop, kaže Ana Vranješ koja zajedno sa suprugom Goranom vodi obiteljski business.

A u poduzetničke vode tek se upuštaju učenice Obrtničko-industrijske škole iz Županje, koje su se za sada okušale u spravljaju proizvoda i kolača od jabuka iz školskog voćnjaka.

Kroz suradnju sa zadrugom ostvarujemo brojne aktivnosti, pečemo kolače, radimo soli za kupanje s lavandom, pakiramo sve u vrećice, a tu je i uzgoj raznog cvijeća, objašnjavaju učenice 4. razreda strukovne škole, koje su prema njihovoj najavi buduće studentice FAZOS-a.

REZERVA Veselom i šarolikom sajmu nije nedostajalo ni dobrog zalogaja, suhomesnatih proizvoda i slavonskih langošica, a studenti su se uveselili u Beer Bike-u osječke kušaonice piva, čije je vozilo unazad nekoliko mjeseci prava atrakcija na osječkim ulicama.