Jagoda (Fragaria sp.) je višegodišnja zeljasta biljka, široko rasprostranjena jer općenito nema velike zahtjeve u pogledu agroekoloških uvjeta uzgoja. Koje sorte jagoda su interesantne za uzgoj?

Jagoda je najznačajnija kultura u skupini bobičastog voća iz više razloga. Lako se razmnožava, rano prorodi (već u prvoj godini nakon sadnje), vrlo je rentabilna i brzo vraća uložena sredstva. Također, plod jagode je vrlo kvalitetan i zbog svog izrazito ugodnog mirisa i okusa može se koristiti u različite svrhe (stolna potrošnja i prerada).

Sortiment

Do sada je stvoreno više od 10 000 sorti jagoda u okviru različitih oplemenjivačkih centara širom svijeta, ali samo oko 200 ih se nalazi u intenzivnoj proizvodnji.

Sortiment se može podjeliti:

Prema vremenu dozrijevanja:

  • vrlo rane

  • rane

  • srednje rane

  • srednje kasne

  • kasne

Prema rodnosti:

  • jednorodne – jedna berba godišnje

  • višerodne/ mjesečarke – daju plodove od kraja svibnja do prvih mrazeva

  • puzajuće – daju plodove na koljencima vriježa (armatura)

Prema dužini dana:

  • kratkog dana

  • dugog dana

  • neutralne sorte

Većini ljudi koji jagode uzgajaju kao hobi, najbolje su jagode mjesečarke jer daju plodove od ljeta, pa čak do kasne jeseni, a to je upravo ono što želimo – jagode kroz produljenu sezonu.

Višerodne sorte (mjesečarke)

Visoko su rodne te imaju dugo razdoblje plodonošenja (5 mjeseci), osim toga izrazito su aromatične te postaju sve zanimljivije za uzgoj i hobistima i u komercijalnoj proizvodnji.

Evita

Jedna od najzastupljenijih sorti jagoda mjesečarki. Stvorena u Velikoj Britaniji križanjem sorata (Brighton x Gorela) x Chandler, a u proizvodnji je od 1993. godine. Plod je srednje krupan (10- 12G), srcastog do okruglastog oblika, intenzivno crvene boje.

Everest

Stvorena u Velikoj Britaniji, križanjem sorata Evita x Irvine. Redovito plodonosi od svibnja do listopada i daje visoke prinose od 25 t/ha. Plod je krupan, tamnocrvene boje i čvršće konzistencije od sorte Evita.

Red Glory

Novija je škotska sorta, nastala križanjem sorata Rosa linda x Mara des Bois. Pogodna je za uzgoj na područje sjeverne Europe. Plod je srednje krupan, konusnog oblika, narančasto-crvene boje, okus je sladak i sočan. Ova sorta ima izrazito dobru skladišnu sposobnost, zbog čega je prigodna za velike supermarkete i dalji transport.

Irma

Talijanska sorta stvorena 2003. godine. Srednje ranog je vremena zrenja, pogodna je za hidroponski uzgoj u zaštićenom prostoru. Plod je krupan, izduženo konusan i pri vrhu zašiljen. Meso ploda je crvene boje, srednje čvrstoće i arome u proljetnoj berbi, dok su kod jesenske berbe plodovi krupniji, čvršći i ukusniji.

Diamante

Kalifornijska sorta, višeg prinosa, uspravnijeg rasta, krupnijeg i tvrđeg ploda, bolje otpornosti na bolesti i štetnike (npr. na pepelnicu). Zbog svijetlije boje unutrašnjosti više se preporuča za svježu upotrebu, a manje za preradu.

Priprema za sadnju i sadnja

Sadnja jagoda mjesečarki ne razlikuje se previše od sadnje većine jagoda. Prvi i najvažniji korak je kupiti kvalitetne sadnice, najbolje su one kontejnerske kod profesionalnih uzgajivača. Zatim slijedi priprema zemljišta i gnojidba. Ono se uzore, pretanjura i isfreza, a obavezno godinu dana prije sadnje potrebno je suzbiti korove. Tlo treba dobro natopiti (ako se radi o ozbiljnijoj proizvodnji poželjno je postaviti i sustav za navodnjavanje).

Prije sadnje se polažu PVC folije (crne ili bijele) koje imaju već tvornički napravljene rupe u koje se sade sadnice. Prije toga obavlja se uzorkovanje tla i određivanje potrebnih količina vapna, stajnjaka i mineralnih NPK gnojiva za unos u zemljište. Mjesečarke ne podnose previše kisela ili jako alkalna tla. Optimalan pH za njih je između 5,8 i 6,2. U tom slučaju mogu se očekivati maksimalni prinosi. Obratite pažnju i na to koji usjevi su bili na parceli prije jagoda. Loši su rajčica, krumpir, patlidžan, malina, a dobri pšenica, ječam, zob, mahunarke, dinja i lubenica.

Dubina sadnje jagode: nepravilna/preduboka (desno), plitka (sredina), pravilna (lijevo)

Jagode je moguće saditi ručno ili mehanizirano (na većim površinama). Sadnja se obavlja kvalitetnim i zdravim sadnicama kojima je potrebno potopiti korijen u vodu (idealno do 24 sata).

Razmak sadnje ovisi o bujnosti sorte, ali to je otprilike 30 cm između sadnica.

Osim toga, vrlo je važna dubina sadnje, pravilan raspored korijena u zemlji te istiskivanje zraka iz zemlje kako ne bi došlo do stvaranja tzv. zračnih džepova.

Uzgoj jagoda u posudama

Ako želite uzgajati jagode na balkonu, ili nemate prikladno mjesto u vrtu, rješenje je uzgoj jagoda u posudama. Što trebate učiniti:

1. Nabavite/pripremite sadnice, prikladne posude i supstrat

2. Na dno posude posložite kamenje radi ocjeđivanja suvišne vode, i stavite supstrat otprilike do polovine posude

3. Smjestite sadnicu u posudu, i dodajte supstrat oko sadnice, utisnite sadnicu i po potrebi dopunite supstratom, ali ne do vrha posude, već 2-3 prsta ispod vrha, da se kod zalijevanja ne ispire supstat, te zalijte oko sadnice

4. Postavite posudu s posađenom jagodom na sunčano mjesto koje ima 8-12 sati dnevnog svjetla

5. Zalijevajte dva puta tjedno u obrocima s manje vode

6. Prihranite tekućim gnojivom svakih 3-4 tjedna

7. Po zimi sklonite posudu na odgovarajuće mjesto

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje