U Nizozemskoj je operativna grupa provela projekt optimizacije sustava podzemnog navodnjavanja za kontrolu razine vlage u tlu. Došli su do zanimljvih rezultata.

I kratkoročno i dugoročno, vremenska nepredvidivost i vrlo promjenjivi vremenski obrasci predstavljaju izazov za upravljanje farmom, kao i za produktivnost i stabilnost hrane.

Djelovanje protiv klimatskih promjena

Strategija prilagodbe EU koja je dio europskog Zelenog plana, utvrđuje kako se Europska unija može prilagoditi neizbježnim utjecajima klimatskih promjena. To je povezano s ciljem ZPP-a „Djelovanje protiv klimatskih promjena” koji se financira kroz ZPP, uključujući operativne skupine.

Zbijanje tla i njegove posljedice predstavljaju značajnu prijetnju tlu u cijeloj Nizozemskoj i snažno utječe na ravnotežu vlage u tlu, te dovodi do veće osjetljivosti na višak i manjak oborina, što se pogoršava klimatskim promjenama.

Novifarm je kooperacija 6 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja uglavnom uzgajaju ratarske kulture na otoku Hoeksche Waard, na jugu Nizozemske, u ruralnom području koje je ispod razine mora. Kao dio šire inicijative, Novifarm je 2016. započeo projekt pod nazivom HW20 kako bi se suočio s ovim stalno promjenjivim klimatskim uvjetima, a Operativna grupa je dio ovog projekta.

Iako je otok okružen slatkom vodom, područje ima teškoća sa sušom. Poljoprivrednici rješavaju sušne uvjete navodnjavanjem polja, no susreću se s visokim stopama isparavanja i troškovima energije. Nakon dugotrajnog sušnog razdoblja mogu se pojaviti obilne kiše i uzrokovati poplavljena polja. Stoga su trebali rješenje.

Novifarm je u pripremama za projekt HW20 koristio tehnologiju skeniranja terena, daljinsku detekciju i satelitske podatke kako bi analizirao situaciju i pronašao razlike u rastu biljaka. Iz godine u godinu imali su sve teže uvjete tla pri sjetvi i bilo je potrebno više truda da se održe prinosi. Odlučili su isprobati podzemno navodnjavanje usjeva. Na ovaj način usjevi koriste ono što im je potrebno. Voda se ne troši uzalud, a gornja struktura tla ostaje netaknuta.

HW20 je imao za cilj izgraditi pristup integriranog upravljanja vodama s 3 stupa koji je dizajniran za zaštitu tla i usjeva. Prvi stup odnosi se na zbijanje tla – obavljanje poljoprivrednih radova bez teških strojeva. Drugi stup se odnosi na kontrolu količine vode – kako ukloniti vodu kad ima previše kiše ili nanijeti više kada je previše suho.

Treći stup je zdravlje tla – dovođenje tla u bolju formu. Taj sustav je poput tronošca, često poljoprivrednici već implementiraju 1 ili 2 stupa, ali farmama su potrebna 3 stupa da bi bili uspješni. Novifarm se udružio s još 4 poljoprivredna gospodarstva na tom području kako bi formirao Operativnu grupu koja je od 2019. do 2022. radila posebno na drugom stupu o upravljanju vlagom u tlu prilagođenom klimatskim promjenama.

Cilj je bio razviti sustav koji poljoprivredniku omogućuje kontrolu idealne ravnoteže vlage u tlu s obzirom na potrebe usjeva, kao i biotske procese u tlu, kako bi mogao donositi jasne odluke u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, štedljivo koristiti vodu i hranjive tvari skladištenjem vode za ponovnu upotrebu i uštedom energije u usporedbi s uobičajenim navodnjavanjem.

Podzemno navodnjavanje

Sustavi podzemne odvodnje/navodnjavanja instalirani su na 5 pilot farmi, uključujući Novifarm, pokrivajući 60 hektara poljoprivrednog zemljišta s različitim tipovima tla. Kako je ovo također bio dio projekta HW20, pilot parcele također su koristile lakše strojeve. Dovozile su organski materijal na polja kako bi se povećala organska tvar. Odvodne cijevi su 2m ispod površine zemlje.

Koristeći postojeću tehnologiju senzora vlage u tlu (Adaptive Groundwater Level Management System – aGPS©), poljoprivrednici mogu kontrolirati ravnotežu vlage u tlu na skali ispod parcele, propuštajući vodu u i iz odvodnog sustava na kontroliran način. Višak vode može se brzo odvesti s parcele ili ravnomjerno rasporediti po drugim dijelovima polja. Sustav je također sposoban zadržati višak vode u blizini u slučaju naknadne potrebe za navodnjavanjem u kojem slučaju se može pustiti natrag u sustav.

Od 2020. poljoprivrednici prikupljaju podatke i analiziraju utjecaj na usjeve. Ova Operativna grupa je već dala uvid u to što se događa s razinama podzemne vode kad dođe do jakog pljuska ili nekoliko tjedana bez kiše. Identificirali su neke usjeve koji su pod ovim sustavom dali puno bolje prinose. Poljoprivrednici bi tako mogli imati puno veću kontrolu kada su u pitanju nepredvidivi vremenski uvjeti i povećati kapacitet farme uz prilagodbu i suočavanje s klimatskim pritiskom.

Operativna skupina završila je s radom 2022. godine, no poljoprivrednici će nastaviti pratiti napredak tijekom sljedećih godina.

Prethodni članakHrvatski maslinari u New Yorku opet treći na svijetu
Sljedeći članakJagode mjesečarke – interesantne sorte za uzgoj
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.