Čubar (Satureja hortensis L.) je od davnina poznata začinska biljka. Čubar pripada porodici usnača (Lamiaceae). Uglavnom je jednogodišnja biljka, a u nekim zemljama s izrazito toplom klimom uzgaja se kao višegodišnja biljka.
Stabljika je uspravna, od osnove jako razgranata i pri donjem dijelu odrvenjela, naraste do 50 cm visine. Listovi su izduženi, tanki i kratki, cjelovitog ruba. Cvjetovi su bijele do ružičaste boje te cvatu od lipnja do kolovoza.
Mirisom podsjeća na papar
Već ga Vergilije spominje kao jelo bogova. Rimljani su prije otkrića papra upotrebljavali isključivo čubar. Kao začin se upotrebljava suhi nadzemni dio biljke (Saturejae herba). U pučkoj medicini poznat je kao sredstvo za sniženje krvnog tlaka i ublažavanje kašlja. Zbog ugodnog mirisa, koji podsjeća na papar, služi u industriji jela i pića. Sastavni je dio provalsanske mješavine začina koja se može kupiti u trgovinama.
Čubar se najčešće koristi pri pripremi variva i jela od krumpira, dobro ide uz meso, ali najvažnija primjena zbog karminativnog djelovanja (sprječava nadutost) trebala bi mu biti u jelima od graha, boba, graška i mahuna. Eterično ulje čubra upotrebljava se u industriji konzervirane hrane i likera. Čubar potječe iz istočnog Sredozemlja, a do danas se je proširio po cijeloj Europi. Posebno je cijenjen kao začin u Engleskoj. Odlikuje se ravnom i vrlo razgranjenom stabljikom grmolikog izgleda. Listovi su duguljasti i uski. U pazušcu listova razvijaju se na kratkim stapkama ljubičasti, bijeli ili ružičasti cvjetovi.
Plod je kalavac sa četiri sjemenke crnosmeđe boje. Eterično ulje u listu i cvijetu daje biljci karakterističan miris. Herba u vrijeme cvatnje sadrži 1-2 % eteričnog ulja te znatne količine željeza, bjelančevina i šećera. Eterično ulje čubra sadrži 30-40 % karvakrola, 20-30 % cimola i nešto fenola. Ulje se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u proizvodnji mirisa. Biljka se najviše koristi kao začin. U narodnoj medicini čubar se koristi protiv proljeva i bolova u trbuhu te kao diuretik i dijaforetik.
Izvor: Gospodarski kalendar