Gotovo pedesetak predstavnika poljoprivrednih proizvođača, turističkih zajednica, udruga, poduzetnika i javne vlasti sa šireg zaprešićkog područja sudjelovalo je na interaktivnoj radionici u organizaciji LAG-a SAVA održanoj prošli mjesec u Hruševcu Kupljenskom.
U ruralnoj kući za odmor, Casa Cielo, održana je interaktivna radionica pod nazivom ”LAGani iskorak u novo” s ciljem promocije ruralnog turizma te umrežavanja lokalnih dionika. Okupljene su pozdravile inicijatorica projekta Lada Radin te voditeljica LAG-a Maja Čičko. Nakon toga održano je predavanje na temu ”Kako (i zašto) brendiramo destinaciju” održala Iva Ušćumlić iz Destilerije dobrih ideja.
Prisutnima je pojasnila koncept brendiranja destinacije, na što i kako obratiti pažnju te kako na temelju dobre priče, emocije, doživljaja i društva stvoriti prepoznatljivu destinaciju zanimljivu turistima. Druženje je nastavljeno na prostranoj terasi uz zamamne mirise koji su se širili iz Big Green Egg roštilja. Fantastičnu hranu su spremali chefovi Dalibor Karlović i Martin Žiljak iz tvrtke 5senses.
Lokalne namirnice i ugodno druženje
Namirnice lokalnih proizvođača, sireve i mliječne proizvode OPG-a Jurkas, batate OPG-a Golubić Mirjana, bučino ulje, sjemenke i med OPG-a Šinko, svježe i ukiseljeno povrće OPG-a Krešimir Tomašec, bukovače OPG-a Tihomir Tucman te mesne delicije OPG-a Obrubić, Bermesa i Vugrinca, chefovi su spremili na moderan i drugačiji način te je osmišljeno i degustirano 6 slijedova. Krema batata s ukiseljenim bukovačama, pileća pašteta na kukuruznom kruhu s jalapeno papričicama i krema od skute s pečenom pancetom bile su uvertira za nekoliko toplih zalogaja. Pečeni škripavac s cvijetom soli i bučinim uljem, pečeni špek s medom i paprom, krema od patlidžana s pečenom kobasicom te marinirani ramsteci zadovoljili su i najzahtjevnija nepca.
Lokalni vinari predstavili su se sa svojim najboljim vinima. OPG Đurinski predstavio je svoj traminac, izbornu berbu bobica i graševinu. Iz podruma Vinarije Vugec stigli su muškat žuti te vrhunski chardonnay. Vinarija Žnidarić predstavila se s tri vrste vrhunskih vina graševinom, sauvignon blancom, dobitnikom nagrade Franjo Lebar te cabernet sauvignonom. Vrlo ugodno i zanimljivo druženje završeno je kvizom znanja koji je spremila lovkinja Morana Zibar. Pobjednik kviza je, osim vječne slave, nagrađen i prigodnom nagradom. Događanje je organizirano uz donacije Zagrebačke županije, Strojoprometa, Bermesa, OPG-a Šinko te Pepper ateliera. Vjerujemo da je ovo samo prvi u nizu sličnih druženja radi umrežavanja, povezivanja i stvaranje zajedničke vizije razvoja ruralnog turizma. On se temelji na vrhunskim lokalnim proizvodima i pričama.
Foto: Emilija Lasić (Pepper atelier)