""

 

Višegodišnjom proizvodnjom i jednostranim iscrpljivanjem tla, iz tla se iznose značajne količine hraniva, pa je tlo nužno kalcizirati kako bi vratili onaj dio kalcija koji je iz tla izgubljen ispiranjem i iznesen kroz plodove.

Proljetna kalcizacija

 
Proljetna kalcizacija je mjera koja ima produženi utjecaj na promjenu pH reakcije tla, a time i na pristupačnost hraniva. Veći efekt se postiže povećanjem intervala od trenutka kalcizacije do trenutka sadnje ili sjetve. Poželjno je da taj interval bude oko mjesec dana. Međutim to ne znači da se kalcijevi materijali ne bi trebali koristiti u manjim količinama i u skraćenim intervalima. U tom slučaju kalcizaciju poistovjećujemo s gnojidbom tla kalcijem.
 
Analiza prinosa nakon kalcizacije

Holcim već dugi niz godina na tržištu nudi Holcim Agrocal® Ca+Mg koji je prirodan izvor kalcija i magnezija. Jedna od prednosti Holcim Agrocal proizvoda je visoki udio magnezija koji služi i kao potreban makroelement u tlu i biljkama.
Studije provedene u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu omogućile su realno definiranje učinkovitosti primjene Holcim Agrocal® proizvoda u procesu kalcizacije (zajedno s mineralnim gnojivima) na prinos i svojstva tla u našim agroekološkim uvjetima:
2007. –  2008. na kukuruzu → minimalno 34,3% veći prinos
2008. – 2009. na ozimom ječmu → minimalno 59,8% veći prinos
2009. – 2010. na ozimom grašku i tritikalu → minimalno 15,9% veći prinos
2013. – 2014. na vinovoj lozi – sorta malvazija u vinogradu tvrtke Agrolaguna d.d. iz Poreča → minimalno 23,6% veći prinos grožđa
2013. – 2014. na nasadu jabuka → povećanje kvalitete ploda (mineralni sastav) od 29,8 do 37,3%
2015. na ogulinskom kupusu → minimalno 40,6% veći prinos

 

Zašto je važno odabrati najpogodnije materijale za kalcizaciju?

U ponudi je nekoliko vrsta materijala za kalcizaciju i ponekad izbor može biti zbunjujući. Važno je izabrati najpogodniji materijal zbog postizanja potpunog učinka kalcizacije. U nekim zapadnoeuropskim zemljama (Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo), te Americi, najprihvatljiviji i najekonomičniji materijali se određuju posebnim metodama. Nažalost, mi još nismo toliko sistematizirani, čak nema ni pravilnika o jedinstvenom označavanju proizvoda, za što se Holcim u Hrvatskoj kao proizvođač Holcim Agrocala zalaže.
Naizgled besplatan ili jeftin materijal ne mora biti najpovoljniji, a ponekad materijali s većim postotkom CaO ne moraju biti najpogodniji.

"Naš OPG bavi se uzgojem ratarskih kultura (pšenica, kukuruz, soja, uljana repica). Obrađujemo oko 200 ha zemlje. Na tlima koje obrađujemo pH je blago kiseo do kiseo, te stoga svake godine obavljam kalcizaciju s Agrocal prahom. Korištenjem Agrocal praha uočili smo poboljšanje prinosa, te bolje stanje našeg tla. Zbog održavanja pH vrijednosti apliciram 1 tonu po hektaru i to bih preporučio svima, jer naša iskustva su odlična.", OPG Posavec, Novigrad Podravski.
slika: OPG Posavec
PREPORUKA ZA PROLJETNU KALCIZACIJU: Holcim Agrocal® (Ca+Mg) terra plus i Holcim Agrocal® (Ca+Mg) prah iz razloga brže aktivacije i razgradnje u tlu. Certficirani za ekološku proizvodnju.

************************************
Posjetite nas od 31.3. do 2.4. na
Proljetnom međunarodnom
bjelovarskom sajmu u Gudovcu.
************************************

 

 

Holcim

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakInfluenca ptica u Špičkovini- izjava za medije pomoćnika ministra Damira Agičića
Sljedeći članakZavršena eutanazija peradi na gospodarstvima u Špičkovini kod Zaboka
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.