Lisiantus ili još poznat kao teksaški zvončić (Eustoma grandiflorum) jednogodišnja je ili dvogodišnja zeljasta biljka koja se kod nas uzgaja kao lončanica ili kao cvijet za rez. Prirodno je rasprostranjen u toplijim krajevima južne i sjeverne Amerike, Meksika i Kariba. U Japanu i Novom Zelandu bave se uzgojem novih ukrasnih sorti ove prekrasne biljke.

""

Stabljika lisiantusa uspravna je, okrugla i glatka, a visine od 20-60cm, ovisno ako se sadi u lončanice ili uzgaja kao cvijet za rez. Listovi su jednostavni, nasuprotni, ovalni, sivkasto do plavkastozelene boje i nemaju peteljke. Prema vrhu osim što su manji, više su izduženi i ušiljeni.

Cvjeta sredinom ljeta. Cvjetovi su pojedinačni, zvonasti, promjera od 5-7cm i otvaraju se od vrha prema dnu stabljike. Mogu biti jednostavni, oni nalikuju cvijetu tulipana ili maka. Mogu biti dvostruki, oni nalikuju ruži ili božuru. Ima ih u raznim bojama. Bijela, žuta, ružičasta, zelena, ljubičasta, te u dvobojnim kombinacijama kao što su bijela-ružičasta, bijela-ljubičasta.

Traži mnogo svjetlosti i redovito zalijevanje

Razmnožava se  sjetvom sjemena zimi ili reznicama ujesen. Kad se liziantus sije dobro ga je držati pod plastičnim pokrovom sve dok ne dobije nekoliko pravih listova kako bi se spriječilo isušivanje. Za dobar rast lisiantusa treba mnogo svjetlosti i redovito zalijevati. No oprezno jer je osjetljiv na suvišak vlage i lako istrune. Na otvoreno biljke treba presaditi 8-12 tjedana nakon što prođu zadnji mrazevi. Zato jer su vrlo osjetljive na hladnoću i ne podnose temperaturu ispod 5°C. Lisiantuse je potrebno pincirati (otkinuti vrh) kako bi se potaknulo grananje i formiranje lijepog grmića.

Za vrijeme punog rasta potrebno je prihranjivati tekućim gnojivom svaka 2 do 3 tjedna, a za dobar rast potrebna je dobro drenirana, neutralna do alkalna zemlja. Lisiantusima najbolje odgovara sunčani položaj s popodnevnom sjenom, a kod uzgoja lisiantusa za rez dobro je postaviti potporanj. Rezani lisiantus traje najmanje tjedan dana u vazi, a uz redovito mjenjanje vode i do dva tjedna.
OPG Nemet iz Turnašice, kraj Virovitice već 5 godina uspješno uzgajaju lisiantuse za rez. Sjeme siju početkom siječnja, a sadnice sade u plastenik sredinom travnja