Dolaskom proljeća s višim dnevnim temperaturama, ozimi usjevi nastavljaju svoj rast i razvoj, a isto tako i prezimljujući štetnici započinju svoj razvoj.

U usjevu uljane repice među prvim gospodarski važnim štetnicima pratimo
pojavu proljetnih repičinih pipa – mala repičina pipa (Ceutorhynchus pallidactylus) i velika repičina pipa (Ceutorhynchusnapi). Istovremeno možemo očekivati i pojavu repičinog sjajnika (Brassicogethesaeneus). Ovi štetnici imaju jednu generaciju godišnje.

Proljetne repičine pipe su sive boje tijela, veličine oko 3-4 mm, a glavna morfološka razlika između
ovih dviju vrsta je u boji nogu.

Nakon prezimljenja odrasle pipe tijekom veljace i ožujka, ovisno o temperaturama,
izlaze iz tla i zapocinju s ishranom na usjevima uljane repice.

Za izlazak repicinih pipa potrebno je da temperatura tla na 5 cm dosegne 6ºC, a prosjecna dnevna temperatura zraka 10ºC. Odrasli kukci se kratko hrane grizuci rubove listova, peteljku
ili žile na nalicju listova. Ženke nakon 15-ak dana zapocinju s odlaganjem jaja.

Ženka male pipe odlaže jaja na donju stranu peteljke lista, a licinka se hrani
u peteljci i srednjoj žili lista, a ponekad i u izbojima. Posljedica ishrane licinki je žucenje i otpadanje listova. Ženka velike pipe odlaže jaje u glavnu stabljiku i postrane izbojke, te na mjestima odlaganja jaja nastaju zadebljanja.

Licinka se razvija u stabljici i izbojcima praveci hodnike.

Kako prepoznati štete?
Napadnuta stabljika nepravilno se razvija, dolazi do deformacija i pucanja tkiva, što otvara put napadu uzročnika bolesti.
Rast biljke je usporen, a stvaranjem postranih izboja biljka poprima žbunast izgled.

Razvoj ličinki završava nakon 30-ak dana kad odlaze u tlo na kukuljenje.

Najači napad proljetnih repičinih pipa povoljno utječe vlažnost u proljeće.

Šete su najveće u godinama kad krajem ožujka još nije započeo intenzivniji rast biljaka.

Više pročitajte u Gospodarskom listu br.4…..

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako očistiti višak šećera iz organizma na prirodan način?
Sljedeći članakStjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, ponovno kandidat HSS-a za župana, Hrvoje Frankić, kandidat za zamjenika župana
Avatar
Viša stručna savjetnica u Zavodu za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo u Zagrebu. Uža specijalnost zaštita bilja u ratarstvu i nematologija. Rođena 1972. godine u Vinkovcima. Diplomirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine iz područja zaštite bilja. Radila u laboratoriju za analizu kvalitete sjemena „Sjeme Slavonija“ u Vinkovcima, poljoprivrednim ljekarnama u Vinkovcima, u Lipovcu d.d bila tehnolog zaštite bilja povrćarske proizvodnje te u Poljoprivrednoj zadruzi Jankovci, voditelj zaštite bilja ratarske proizvodnje. Od 2010. radi u Zavodu za zaštitu bilja (HCPHS) u Zagrebu. Na radnom mjestu više stručne savjetnice radi u laboratoriju za nematologiju na dijagnostici zlatnožute (Globodera rostochiensis) i blijedožute (Globodera pallida) krumpirove cistolike nematode u sklopu provedbe programa posebnog nadzora. U odjelu za biljno zdravstvo sudjeluje u izradi i provedbi programa posebnog nadzora na smeđu trulež (Ralstonia solanacearum) i prestenastu trulež (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus) gomolja krumpira, na praćenju gospodarski važnih štetnih organizama u području ratarstva u okviru izvještajno prognoznih poslova, stručnom nadzoru sjemenske proizvodnje krumpira te kao ovlaštena predavačica Ministarstva poljoprivrede sudjeluje u izobrazbi iz područja održive uporabe pesticida. Jedna od koautorica Priručnika o sredstvima za zaštitu bilja koji je namijenjen polaznicima izobrazbe. U odjelu za sredstva za zaštitu bilja sudjeluje u ocjeni dokumentacije i izradi prijedloga za registraciju iz područja učinkovitosti sredstva. Sudjelovala kao autorica ili koautorica na međunarodnim znanstvenim skupovima usmenim izlaganjima ili posterom. Kao autorica objavila je veći broj stručnih i popularnih članaka.