Božićno pečenje

52

700 g – 900 g janjetine (komad od noge, but)
50 g maslaca
nekoliko komada svježe ili marelice iz kompota
1-2 žličice sitno nasjeckanog češnjaka
sol, papar

 

Nadjev
350 g mljevenog janjećeg mesa
100 g maslina iz salamure
2 žlice namaza od maslina
2-3 žlice krušnih mrvica
1 luk
4-5 žlica soka od naranče
1/2 žličice kumina
2 žlice peršina
2 žličice ružmarina
sol
papar

Uveću posudu dodajte sve sastojke za nadjev i dobro promiješajte. Ostavite da stoji u hladnjaku preko noći. Slijedeći dan meso dobro popaprite i posoliti s obje strane i premažite ga maslacem. Unutarnju stranu posipajte sa svježim ili češnjakom u prahu, zatim dodajte nadjev i premažite preko mesa u tankom sloju. Pokušajte meso zarolati kao roladu, i pritom pazite da nadjev bude zamotan. Izrežite nekoliko konopa duljine oko 50 cm kojima ćete zavezati meso. Ispod svakog konopa dodajte polovice marelica zajedno s malo ružmarina. Stavite u posudu za pečenje. Po izboru dodajte narezan krumpir, mrkvu ili drugo korijenasto povrće. Prelijte s maslinovim uljem, dodajte nekoliko komadića maslaca i prekrijte s folijom za pečenje i pecite na 200ºC oko sat i pol. Zadnjih 10-15 minuta maknite foliju, a kada se ispeče ostavite da malo odstoji, zatim narežite na deblje komade.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakBakalar bianco
Sljedeći članakRuska pita
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.